"El cafè de la República"

Kosovo, l'últim capítol dels Balcans

17 de gener del 2009. Es compleix el primer aniversari que Kosovo va declarar unilateralment la seva independència. Era l'últim capítol d'una llarga història: la creació i la destrucció d'un estat a la zona dels Balcans.

Actualitzat
Juliol del 1917: La creació de Iugoslàvia
A les acaballes de la Primera Guerra Mundial, l'imperi austrohongarès es desmembra. A la zona dels Balcans, s'hi proclama el Regne dels Serbis, els Croats i els Eslovens.

Aquest n'era el nom oficial. A la pràctica, des del primer moment el nou estat és conegut com a Regne de Iugoslàvia, que, literalment, vol dir Regne dels Eslaus del Sud.

1941: L'impacte de la Segona Guerra Mundial
Com la resta d'Europa, el Regne de Iugoslàvia queda sacsejat per l'esclat de la Segona Guerra Mundial. Hitler envaeix el país, i els croats ho aprofiten per declarar la independència.

Poc després, es comença a organitzar la resistència. La figura de Josip Broz Tito destaca per sobre de totes, i quan acabada la guerra Tito pren el control del país ningú se sorprèn.

Tito durà les regnes de Iugoslàvia amb mà de ferro fins a la seva mort, el 1980. Aparentment, la dictadura aconsegueix eliminar les tensions entre les diverses repúbliques iugoslaves.

Mort el dictador, però, Sèrbia intenta erigir-se en el pal de paller del país. A Bòsnia, l'islam està en ple auge. A Croàcia i a Macedònia alguns independentistes recorren a la violència. I a Kosovo hi esclata una revolta autonomista. És el principi de la fi.

Els convulsos 90

Si fa 30 anys ens haguessin dit que la Iugoslàvia de Tito hauria quedat reduïda a una Sèrbia desposseïda de Kosovo, ningú s'ho hauria cregut. Però la dècada dels 90 va ser convulsa als Balcans.

20 de febrer del 1991: L'acta de desunió
Després de celebrar-se eleccions, els independentistes triomfen a Eslovènia. Poc després, es promulga l'acta de desunió d'Eslovènia respecte Iugoslàvia.

Avui, els eslovens formen part de la Unió Europea i de l'OTAN. A més, són membre observador de la francofonia.

19 de maig del 1991: Croàcia també opta per la secessió
Uns mesos després que els eslovens, a Croàcia també s'aprova la independència. Es fa a través d'un referèndum. Poc després, Croàcia entrarà de ple a la guerra dels Balcans. Avui, Croàcia és país candidat a entrar a la Unió Europea.

Tenint en compte la seva situació política i econòmica, no es preveuen gaires dificultats perquè, en un futur pròxim, l'adhesió es pugui confirmar.

8 de setembre del 1991: Referèndum a Macedònia
Després de l'estiu del 91, la secessió arriba pel sud. Macedònia proclama la seva independència via referèndum. Per evitar confusions amb la Macedònia grega, el país adopta un nom oficial curiós: Antiga República Iugoslava de Macedònia.

Avui, Macedònia és, com Croàcia, país candidat a entrar a la Unió Europea. Abans, però, haurà de resoldre un conflicte territorial amb Grècia, centrat, justament, en la regió grega de Macedònia.

1 d'abril del 1992: Bòsnia i Hercegovina intenta imitar els seus veïns
L'any següent, és Bòsnia i Hercegovina la que aprova en referèndum la independència. La mateixa setmana, el nou estat és reconegut internacionalment. Els serbis de Bòsnia no accepten la independència. És el detonant de la guerra dels Balcans, que s'allargarà fins al 1995.

Avui, Bòsnia i Hercegovina intenta superar la divisió del país entre les dues comunitats que el conformen. I és que la República Srpska no amaga que, en un futur, pot seguir els passos de Kosovo, i passar de província a estat independent.

27 de febrer del 2006: I ara, Montenegro
El cop quasi definitiu a Belgrad el va donar Montenegro, quan va aprovar, també en referèndum, la seva independència de Sèrbia. Tradicional aliat dels serbis durant tot el conflicte balcànic, Montenegro es va anar distanciant de Belgrad, fins que va decidir fer un referèndum.

La UE va forçar Sèrbia a acceptar aquesta via, però amb diverses condicions. Així, el "sí" havia de superar el 55%, i es requeria una participació mínima. Montenegro va assolir tots els requisits i es va convertir en l'estat 192 de les Nacions Unides.

17 de febrer del 2008: Kosovo, la província que es fa gran
L'estocada definitiva als serbis va arribar fa tot just un any. I és que, després de fracassar la via autonomista, el Parlament de Kosovo va declarar unilateralment la seva independència. Kosovo és, a més, un afer especialment espinós, ja que Sèrbia considera aquesta antiga província el bressol de la seva pàtria.

A dia d'avui, la comunitat internacional està dividida pel que fa al reconeixement de Kosovo. Els Estats Units i la Unió Europea en són els principals avaladors, mentre que Rússia dóna suport incondicional a Belgrad.

Redacció: "El cafè de la República"
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut