Ginebra

Kofi Annan renuncia com a enviat especial internacional de l'ONU a Síria

Kofi Annan ha fet efectiva la seva "renúncia" com a mediador de l'ONU i la Lliga Àrab de Síria després d'arribar a la conclusió que en les circumstàncies actuals de violència i divisió de la comunitat internacional és impossible una sortida política.

RedaccióActualitzat
Kofi Annan ha renunciat aquest dijous com a mediador per a Síria després d'arribar a la conclusió que en les circumstàncies actuals de violència i divisió de la comunitat internacional és impossible una sortida política. En aquest sentit, ha apuntat que "és impossible per a mi o per a qualsevol altra persona convèncer el govern i l'oposició de fer els passos necessaris per obrir un procés polític".

La renúncia d'Annan ha estat una sorpresa tot i que en les darreres setmanes s'havia queixat en diverses ocasions de la falta d'unitat a la comunitat internacional per posar fi a 17 mesos de conflicte armat. L'exsecretari general de les Nacions Unides s'ha lamentat perquè no ha rebut tot el suport "que la causa necessitava" i ha denunciat que "existeix divisió entre la comunitat internacional i aquest fet no facilita la tasca del mediador".

Annan ha estat sobretot crític amb els membres permanents del Consell de Seguretat de l'ONU (Xina, Rússia, EUA, França i el Regne Unit), a qui ha acusat  "d'assenyalar-se amb el dit i intercanviar desqualificacions quan necessitàvem accions".

No obstant això, Annan ha deixat oberta una escletxa per a l'esperança en apuntar que "Síria encara pot ser salvada de la pitjor de les calamitats" sempre que la comunitat internacional assumeixi la seva responsabilitat.

Així, Annan deixarà el càrrec el proper 31 d'agost cansat de les paraules i de la falta d'acció i determinació, cinc mesos després d'acceptar la missió mediadora per encàrrec de l'ONU i la Lliga Àrab.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut