Acord històric entre els líders de les dues Corees a Pyongyang (Reuters)
Acord històric entre els líders de les dues Corees a Pyongyang (Reuters)
Pyongyang

Kim Jong-un accepta tancar la principal central nuclear i avança que anirà a Seül

Els líders de les dues Corees firmen un acord militar històric per rebaixar la tensió a la frontera

RedaccióActualitzat

Kim Jong-un serà el primer líder nord-coreà que visitarà Seül des de la separació de les dues Corees, el 1948. Ho ha anunciat després que els líders dels dos territoris hagin firmat a la cimera de Pyongyang un acord militar històric per rebaixar la tensió a la frontera que els separa.

És una declaració amb compromisos amb al·lusions directes a les instal·lacions nuclears de Yongbyon, on Corea del Nord ha enriquit el combustible per dotar-se de les bombes atòmiques. El president sud-coreà, Moon Jae-in, ha anunciat que Kim Jong-un s'ha mostrat disposat a tancar aquesta central de manera definitiva. I ha acceptat la presència d'inspectors internacionals que ho supervisin.

Un dels elements més rellevants de l'acord és la constitució d'un comitè militar conjunt per eliminar tota possibilitat d'un incident armat i d'amenaça entre tots dos països, en particular a la frontera entre les dues Corees, el que es coneix com a zona desmilitaritzada. Es tracta del document més important per reduir la tensió militar de dos territoris que estan en guerra des de fa gairebé 70 anys.

Aquesta trobada de Pyongyang és un pas més cap a la negociació però que haurà de passar ara pel sedàs de l'administració nord-americana i veure quin grau de concreció pot oferir el líder nord-coreà de cara a aquesta nova trobada que vol mantenir amb Donald Trump.

 

 

La declaració també preveu mesures de cooperació, com l'establiment de la connexió per carretera i per tren a les dues costes, i la reobertura del polígon industrial de la ciutat fronterera de Kaesong, en territori nord-coreà però amb capital sud-coreà. Aquest polígon el va tancar Kim Jong-un al principi de l'escalada de la tensió als últims anys.

Kim Jong-un i Moon Jae-in han acordat més facilitats perquè les famílies dividides des de la guerra es puguin retrobar.

Objectiu: candidatura conjunta per als Jocs Olímpics del 2032

Una altra decisió molt destacada que estableix aquest acord és que Seül i Pyongyang pensen treballar per tirar endavant una candidatura conjunta per organitzar els Jocs Olímpics d'Estiu del 2032. La declaració assenyala que "el Sud i el Nord participaran en els esdeveniments i en els tornejos internacionals, inclosos els Jocs Olímpics del 2020, i han decidit cooperar per a l'organització comunal dels Jocs d'estiu del 2032".

I enmig d'aquesta cimera, el líder de Corea del Nord ha anunciat que pensa anar aviat a Seül, una visita que seria històrica. Ha dit que la seva intenció és anar-hi abans que acabi l'any.

El president nord-coreà es va convertir en el primer líder de Corea del Nord que va trepitjar territori de Corea del Sud quan hi va haver la reunió amb Moon Jae-in l'abril passat a la frontera.

Trump, molt satisfet pels resultats de la cimera

Aquest dimecres continuarà la trobada de Pyongyang, però, de moment, Donald Trump ja ha expressat la seva satisfacció a través de Twitter pel clima de distensió entre els dos líders coreans.

Trump destaca el fet que Kim Jong-un permeti que es facin inspeccions nuclears i accepti el desmantellament de les instal·lacions principals. I també diu que està molt emocionat per la proposta conjunta per acollir els Jocs Olímpics del 2032.

 

ARXIVAT A:
Corea del Nord
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut