Kabul

Karzai no va obtenir els vots vàlids suficients per evitar una segona volta

La Comissió de Queixes Electorals de l'Afganistan, que investiga les denúncies de frau de les eleccions en aquest país, afirma que el president Hamed Karzai no va obtenir els vots vàlids suficients per evitar una segona volta. Els resultats preliminars de la primera volta electoral -que es va celebrar al mes d'agost- van situar Karzai confortablement per sobre de la meitat més un dels vots necessaris per obtenir una victòria indiscutible. No obstant això, la comissió ha conclòs en el seu informe que Karzai no va superar el 50% dels sufragis.

Actualitzat
Això significa que l'actual mandatari podria haver de fer front a una segona ronda electoral, davant del seu principal rival, Abdullah Abdullah. Karzai sosté que va obtenir una victòria absoluta, però observadors electorals de la Unió Europea van afirmar que hi ha sospites sobre almenys un de cada quatre sufragis analitzats.

La Comissió de Queixes Electorals, que té el suport de les Nacions Unides, va iniciar una investigació sobre el procés electoral tan bon punt van començar a presentar-se denúncies sobre un frau massiu. L'organisme presentarà l'informe a la Comissió Electoral Independent de l'Afganistan, òrgan que farà l'anunci final sobre els resultats electorals.

La Comissió Electoral Independent es considera una institució favorable a Karzai, però segons els experts té l'obligació legal d'acceptar els resultats de l'informe de la Comissió de Queixes Electorals.

D'altra banda, els Estats Units han anunciat que no enviaran més tropes nord-americanes a l'Afganistan fins que es determini si el nou govern d'aquest país és un "veritable soci".
Anar al contingut