Kabul

Karzai acusa l'ONU i la UE del frau a les eleccions presidencials

El president afganès, Hamid Karzai, ha acusat "els estrangers" d'haver organitzat el "frau generalitzat" que va tenir lloc en les eleccions parlamentàries del 2009, en què va ser reelegit. En una trobada amb treballadors dels òrgans electorals afganesos, Karzai ha assenyalat l'exnúmero dos de la missió de l'ONU a l'Afganistan, Peter Galbraith, i el cap dels observadors europeus durant el procés, Philippe Morillon, com a culpables del frau. Karzai ha arribat a dir que els vots emesos pel poble afganès "estaven sota el control d'una ambaixada", sense especificar quina.

Actualitzat
"Hi va haver frau en les eleccions presidencials i provincials, no hi ha dubte que hi va haver un frau molt generalitzat, però no ho van fer els afganesos, sinó els estrangers; Galbraith i Morillon van fer el frau", ha dit Karzai.

Les declaracions del president arriben després que el Parlament bloquegés la seva iniciativa que els cinc membres de la Comissió de Queixes (ECC, sigles en anglès) siguin afganesos de cara als comicis parlamentaris previstos per al setembre.

L'ECC, integrada l'any passat per dos membres de l'ONU i tres funcionaris afganesos, va ser l'òrgan electoral que va destapar el frau dels comicis de setembre del 2009 i va anul·lar centenars de milers de paperetes, cosa que va obligar a convocar una segona volta, a la qual el rival de Karzai, Abdullah Abdullah, va decidir no presentar-se.

El president també ha dit que els estrangers "no volen que tinguin lloc les eleccions parlamentàries" del 2010 i pretenen "difamar el Parlament" i fer veure que ell mateix és un "president il·legítim", de manera que ells puguin "continuar amb la seva feina". "Dissortadament, el nostre Parlament no s'adona d'això". "Si no mantenim la nostra independència amb zel i no la mostrem, en qualsevol moment tot pot donar la volta, és a dir, que la cooperació es converteixi en invasió i que el govern legítim es converteixi en un servent".

L'ONU ha assenyalat els comicis del setembre com un dels grans reptes als quals ha de fer front l'Afganistan aquest any, al costat de la Jirga o assemblea de pau i la conferència de Kabul. No obstant això, tant Nacions Unides com els Estats Units han expressat recel sobre aquests comicis parlamentaris després del controvertit procés electoral del 2009 i consideren que és massa aviat perquè tinguin lloc, tot i que en un principi estaven previstos per al maig i van ser ajornats al setembre.

Galbraith va ser un dels diplomàtics que van denunciar irregularitats durant les eleccions presidencials i poc després va abandonar el país enfrontat amb el seu excap, Kai Eide. En aquells comicis, el general francès Philippe Morillon va encapçalar la missió d'observadors electorals de la UE, que va xifrar en 1,5 milions els vots "sospitosos" de ser fraudulents, cosa que posteriorment va ser criticada per Karzai.
Anar al contingut