Lluís Corominas ha afirmat que la resposta al 155 ha de ser desenvolupar el mandat de l'1-O
Lluís Corominas ha afirmat que la resposta al 155 ha de ser desenvolupar el mandat de l'1-O
Barcelona

JxSí instarà el Parlament a "continuar el mandat de l'1-O" com a resposta al 155

La CUP alerta que ve "un tsunami de destitucions, intervencions i supressions" i demana "obrir el debat, avui que encara podem"

RedaccióActualitzat

Junts pel Sí proposarà al Parlament que la resposta al 155 sigui "continuar el mandat del poble de Catalunya sortit de l'1-O". Ho ha afirmat el diputat Lluís Corominas durant la sessió monogràfica sobre l'aplicació d'aquest article de la Constitució:

"Aquest Parlament, i el govern de Catalunya, no són propietat del Consell de Ministres del Partit Popular. Són del poble de Catalunya. Demà proposarem que la resposta a aquesta agressió de l'aplicació del 155 sigui continuar el mandat del poble de Catalunya en el referèndum de l'1 d'octubre."

Corominas, ja en la intervenció que ha tancat el debat, ha rebutjat la proposta del socialista Miquel Iceta d'acompanyar Puigdemont aquest divendres al Senat: "Això no val".

També ha remarcat que el govern espanyol està decidit a aplicar el 155 "a qualsevol preu". "Hem ofert una vegada més la mà aquest matí i ens l'han tornat a mossegar", ha afirmat. El diputat de Junts pel Sí ha admès que la jornada no ha estat fàcil: 

"Aquest matí hem plorat, hem patit i no ho hem passat bé. Però ho hem superat."

 

La CUP i la "caixa de Pandora" del 155

Per la seva part, la diputada de la CUP Anna Gabriel ha afirmat que s'acosta "un tsunami de destitucions, intervencions, supressions i ves a saber què més" i ha demanat "avui que encara podem, obrim el debat i, passi el que passi, intentem que visqui la intel·ligència". Gabriel ha definit el 155 com "la pitjor cara de l'Estat espanyol", que es vol aplicar "al marge de les lleis" i que obre "la caixa de Pandora" per recentralitzar l'Estat.

 

"Asfixiant les petites escletxes que tenia la Constitució espanyola. Sense límits, sense control democràtic ni legítim. Un article que neix de la set de venjança i d'humiliació, no només contra l'independentisme, contra tot un país. I obre la caixa de Pandora al conjunt de l'Estat, avalat per una Unió Europea que sembla que necessitat més suspensió de drets i llibertats per aplicar la seva política austericida."

 

El diputat Benet Salellas ha advertit que l'article 155 de la Constitució, tal com es vol aplicar, és "una arma de destrucció massiva" contra "el sistema institucional català".

 

"Defensarem la sobirania de Catalunya i estem disposats a defensar amb carn i ungles els resultats del referèndum de l'1 d'octubre, en el qual per cert, hi va haver més votants que els que va comptar l'actual Estatut"

 

El també diputat Albert Botran, amb qui Salellas s'ha partit el temps, ha demanat "no mercadejar" amb l'1-O. Botran ha emplaçat Puigdemont a "escollir bé els companys de viatge", entre qui "s'ofereix a acompanyar-lo al Senat", en referència a Miquel Iceta, i els que l'acompanyaran, "si hi ha fermesa", en la defensa del mandat de l'1-O, en referència als cupaires.

Botran també ha pronosticat que "l'Estat espanyol no atendrà raons per molt diàleg que s'ofereixi des de l'independentisme".

El ple ha començat puntualment a les 6 de la tarda, poc després de la declaració institucional de Carles Puigdemont al Palau de la Generalitat.

Dos seients buits

A l'inici de la sessió, els diputats de Junts pel Sí, la CUP i Catalunya Sí que es Pot s'han posat drets i han aplaudit les paraules del diputat de JxSí Lluís Corominas, que ha recordat els presidents de l'ANC i Òmnium, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, empresonats fa deu dies. Dos seients buits a la tribuna de convidats, amb un gran llaç groc cadascun, han fet notar aquestes absències.  

 

ARXIVAT A:
Procés catalàReferèndum 1-OArticle 155
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut