Barcelona

JxSí proposa a la CUP un òrgan de coordinació entre Mas i tres grans conselleries

Mas, Junqueras, Munté i Romeva s'encarregarien de dirigir el procés sobiranista i el líder d'ERC en seria el vicepresident

RedaccióActualitzat

Junts pel Sí ha fet pública una proposta per negociar amb la CUP, que és una evolució de la que va explicar Artur Mas al Parlament. Planteja que el govern s'articuli en un òrgan de coordinació entre el president de la Generalitat i 3 consellers que presidirien tres comissions delegades i que serien Oriol Junqueras, Neus Munté i Raül Romeva.

El president de la Generalitat manté les seves atribucions pròpies i hauria d'estar investit formalment al Parlament. A més, es nomenaria un vicepresident, que seria el que encapçalaria la Comissió de Govern d'Economia, és a dir, Oriol Junqueras. Per la seva banda, Raül Romeva encapçalaria la  Comissió de Govern d'Afers Exteriors, Institucionals i Transparència, i Neus Munté, la Comissió de Govern per a l'Estat del Benestar.

De cadascuna d'aquestes grans conselleries dependrien diverses àrees. La comissió econòmica la integrarien el vicepresident, que la presidiria, i els titulars dels departaments d'Economia; d'Empresa i Coneixement; d'Agricultura, Alimentació, Ramaderia i Pesca; de Territori i Sostenibilitat, i de Treball i Afers Socials. En cas que no hi hagués vicepresident, l'encapçalaria el titular d'Economia.

De la Comissió d'Afers Exteriors, en formarien part els titulars del Departament d'Afers Exteriors i Relacions Institucionals, que la presidiria, i els consellers dels departament de Governació, Interior i Justícia.

Formarien part de la Comissió de Benestar la persona titular del Departament de la Presidència, que la presidiria, i les persones titulars dels departament de Salut, Ensenyament i Cultura.  

Mas, Junqueras, Romeva i Munté dirigirien el procés

Aquest òrgan de coordinació tindria l'objectiu de dirigir el procés de transició nacionalEs tractaria d'un pas més en la proposta de tres vicepresidències que ja va fer Artur Mas a l'últim debat d'investidura.

La proposta de Junts pel Sí es basa en un govern de transició i, per reforçar-ho, i donada l'excepcionalitat del moment, diu el document, al cap de 10 mesos el president se sotmetria a una qüestió de confiança.

El candidat de Democràcia i Llibertat a les eleccions espanyoles, Francesc Homs, ha demanat a la CUP que es mogui i permeti un acord.

Precisament, la proposta arriba quan la CUP està fent aquests dies assemblees territorials i per diumenge té convocada una jornada de debat nacional.

Aquest dijous a la tarda, Mas ha assenyalat que des de Junts pel Sí s'estan "movent perquè hi hagi un acord" i ha manifestat el seu desig que "en algun moment acabi sortint bé":

"No és gaire comprensible que davant dels grans desafiaments de l'estat i fins i tot de les agressions que estem patint per part de l'estat central tinguem a Catalunya una situació d'una certa interinitat i d'un govern que no sigui un govern prou fort."

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut