Barcelona

JxSí i la CUP esperen tenir un preacord abans del 21 de desembre

Si es compleix el calendari, Artur Mas podria ser president abans de finals d'any

Actualitzat

La truita s'ha girat en només cinc dies. Després del debat nacional de la CUP, la idea d'un pacte amb Junts pel Sí semblava irrealitzable. Ara, les dues formacions estan a prop de tancar un preacord abans de les generals. El pacte inclou un pla de xoc social, la ruptura i el procés constituent que afavoririen la investidura.

Si es compleix el calendari, Artur Mas podria ser president abans de finals d'any. Els negociadors reconeixen a TV3 que estan ben encaminats. Els pròxims dies seran intensos, i més tenint en compte que estem en plena campanya electoral per les eleccions generals. L'objectiu és arribar a un preacord entre el 19 i el 21 de desembre. Aquest és el calendari de les negociacions:

 

Junts pel Sí i la CUP mantindran les negociacions de manera ininterrompuda durant tota la campanya electoral. Aquest possible preacord es podria fer públic just el dia de reflexió, i marcaria de manera contundent la jornada electoral.

De moment, l'acord és a les beceroles i les dates encara són aproximades. L'única que és clara és el diumenge 27 de desembre. És el dia que la CUP sotmetrà a votació de la seva assemblea nacional aquest preacord. Un preacord, això sí, que, si es materialitzés, inclouria la candidatura d'Artur Mas per presidir la Generalitat.

Amb aquestes dates, la setmana de Cap d'Any podria ser clau per celebrar el debat d'investidura.

El contingut de les negociacions

Junts pel Sí ha ofert a la CUP un pla de xoc social de vint mesures, amb propostes sobre la pobresa infantil i l'energètica, i sobre salut i educació.

Ara s'ha passat, diuen, de la fase exploratòria a la resolutiva. El pla de xoc es divideix en tres escenaris. Un primer de mesures urgents que es pagarien amb una pròrroga dels pressupostos actuals de la Generalitat. Per exemple:

1.- Garantir l'alimentació als infants al 100%
2.- Davant la pobresa energètica, garantir l'accés al subministrament d'aigua, gas i electricitat

D'altres que requeririen l'aprovació d'uns nous pressupostos, i, per tant, tenir un nou govern, tot i que l'aplicació hauria de ser gradual perquè la clau dels diners la continua tenint Madrid.

3- Reduir les llistes d'espera en la primera visita a l'especialista al 50%
4- Abonar la prestació de dependència a tothom qui la té reconeguda

I, finalment, altres mesures que només es podrien aplicar si Catalunya és un estat, com ara:

4- Fixar el salari mínim en 1.000 euros
5- Aprovar la dació en pagament
6- Crear un banc públic

Més enllà d'acabar de concretar el contingut de l'acord, ara les converses també se centren a precisar amb quins recursos es paga el pla de xoc, els terminis i les garanties perquè s'apliqui.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut