Barcelona

JxSí i la CUP avalen els pressupostos al Parlament

Els cupaires demanen data i pregunta per al referèndum, mentre l'oposició retreu falta de diàleg i remarca que el Consell de Garanties Estatutàries va considerar inconstitucional la partida per fer-lo

RedaccióActualitzat

Els grups del Parlament han debatut el projecte de pressupostos de la Generalitat per al 2017 amb l'interès centrat en les esmenes presentades arran del dictamen del Consell de Garanties Estatutàries sobre la partida dedicada al referèndum. Només Junts pel Sí i la CUP han anunciat el seu suport als comptes.

En el cas dels cupaires, el "sí" és condicionat per donar via lliure al referèndum, com ha destacat la diputada Eulàlia Reguant, que ha demanat "data i pregunta".

"Ha arribat el moment de ser clars. Cal que posem data i pregunta. Data per tenir clar l'horitzó. Pregunta per treballar incansablement pel sí o pel no (...) Data i pregunta perquè ens hem proposat tombar el règim. Data i pregunta perquè ens hem proposat construir la república el 2017. I vosaltres?"

 

 

Tant Reguant com els diputats de la CUP han mostrat durant el debat paperetes amb la pregunta que proposen pel referèndum, redactada en català i en occità: "Volen que Catalunya sigui en República independent? Sí o no".

 

♦ Les opcions per al referèndum després del dictamen del Consell de Garanties

 

L'oposició, en canvi, ha criticat els pressupostos i ha reiterat que s'hi oposarà. El PP ha titllat els comptes d'il·legals. El portaveu parlamentari, Alejandro Fernández, ha pronosticat que seran els últims del procés perquè marquen la seva "data de defunció":

"No respecten ni la pròpia legalitat catalana. No hi ha diàleg per la seva part, només imposició i saben el destí on porta tot això."

Catalunya Sí que es Pot ha criticat que es vinculin amb el referèndum. El portaveu del grup, Joan Coscubiela, ha negat que els comptes garanteixin que se celebri i ha carregat contra el "processisme":

"El processisme és la instrumentalització constant del sobiranisme amb un full de ruta que està en constant mutació, com els bacteris, però sempre al servei d'una estratègia: qui dia passa, any empeny, govern conserva. Ha estat aquesta realitat la que fa aquest pressupost especialment esperpèntic i kafkià."

 

El PSC ha retret al govern que no s'ha negociat amb l'oposició i que hagi cedit davant la CUP.

"No entenem nosaltres per què unes sí i les altres, no. Segurament perquè la disposició addicional 31a va ser una condició 'sine qua non' que va posar la CUP per votar els pressupostos. I per això l'han de mantenir encara que no sigui estatutària ni constitucional."

Ciutadans ha denunciat que hi ha partides ocultes per finançar la consulta per la independència. El portaveu, Carlos Carrizosa, ha considerat que els comptes no són "suficientment democràtics" per la partida del referèndum:

"Són partides que haurien d'estar destinades a supòsits com catàstrofes naturals [...] esperen que plogui molt l'any que ve? Esperen huracans o tsunamis? Per què aquesta partida tan important, si no és que siguin terratrèmols polítics que pensin cobrir amb partides ocultes als fons interdepartamentals?"

 

El Parlament votarà els pressupostos del 2017 aquest dimecres.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut