Barcelona

JxSí i el PP rebutgen junts al Parlament una llei per modificar l'impost de successions

El debat previ a la votació ha reflectit la distància entre Junts pel Sí i la CUP

Actualitzat

Els vots de Junts pel Sí i el PP han evitat que tirés endavant una proposició de llei presentada per Catalunya Sí que es Pot que aspirava a modificar l'impost de successions per augmentar la recaptació de la Generalitat. Les esmenes a la totalitat de JxSí i PPC s'han aprovat amb els 71 vots a favor dels dos grups, davant dels 37 vots de CSQP, el PSC i la CUP, que apostaven perquè la proposició seguís el tràmit parlamentari. Per la seva banda, Ciutadans s'ha abstingut.

Les modificacions proposades buscaven canviar les reduccions per parentiu en casos d'herència i eliminar la reducció per parentiu addicional, establertes a la llei del 2010; eliminar la bonificació del 99 % establerta per la llei del 2011; i introduir una reducció variable de la base imposable per garantir que les herències de fins a 100.000 euros per als familiars de primer grau no comportessin haver de pagar l'impost. El portaveu parlamentari de la confluència d'esquerres, Joan Coscubiela, ha assegurat que la norma només hauria afectat el 10% de les herències i un 5% de "privilegiats".

Tant CSQP com el PSC han lamentat que els diputats d'Esquerra hagin estat decisius per evitar el debat en comissió d'una proposta que pretenia recaptar anualment més de 400 milions addicionals. Coscubiela ha defensat que aquesta reforma hauria permès recuperar el 78% de la recaptació inicial de l'impost sense afectar les classes mitjanes, perquè hauria recaigut en "els sectors més rics". A més, ha retret als diputats republicans que votin en el mateix sentit que "la dreta catalana i la dreta espanyola".

Per la seva banda, Alicia Romero ha qüestionat que un partit d'esquerres com ERC no doni suport a una llei com aquesta, i ha intentat sense èxit que els republicans es desmarquessin de CDC. La diputada socialista ha argumentat que, com "que no hi ha pressupostos", hauria estat positiu tramitar la llei.

El portaveu del PP a la Cambra, Enric Millo, ha defensat la supressió total de l'impost de successions i ha assegurat que en nou països de la UE no hi ha un tribut d'aquestes característiques. Per Ciutadans, Antonio Espinosa ha justificat l'abstenció perquè, tot i ser partidaris de "millorar i perfeccionar" l'impost, consideren que la proposta de CSQP tenia "carències".

Més distància entre JxSí i CUP

El debat previ a la votació ha reflectit la distància entre Junts pel Sí i la CUP el mateix dia que els dos grups parlamentaris s'han reunit sobre els pressupostos, sense arribar a cap acord.

La diputada Eulàlia Reguant ha retret al grup majoritari de la cambra que "la falta de voluntat" per modificar l'impost és una "mostra clara i desgraciadament massa evident que l'excepcionalitat política no està a l'altura de l'excepcionalitat social" i ha advertit que "així no s'avança cap a una nova república de justícia social":

"Amb retòrica i sense fets concrets, en un tema tan sensible, l'únic que mostrem és que el procés [sobiranista] és un espai polític per continuar fent el mateix de sempre: autonomisme i austeritat dictada per la troica."

Des de JxSí, Carmina Castellví ha demanat que es deixi temps a la reforma de l'impost del 2014 i ha advertit que reduir les bonificacions i incrementar els tipus podria comportar la deslocalització dels grans patrimonis, que preferirien tributar en altres territoris amb menys pressió fiscal.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut