Imatge de recurs del ple del Parlament després d'incloure's la llei de transitorietat en l'ordre del dia
Imatge de recurs del ple del Parlament després d'incloure's la llei de transitorietat en l'ordre del dia

JxS i la CUP demanen incloure la llei de transitorietat al ple del Parlament

Rovira i Gabriel ho han demanat després de l'aprovació del dictamen sobre les conclusions de la comissió sobre l'Operació Catalunya

RedaccióActualitzat

Poc després de les dues de la tarda d'aquest dijous, Marta Rovira per Junts pel Sí i Anna Gabriel en nom de la CUP han demanat l'alteració de l'ordre del dia del ple del Parlament per incloure-hi la llei de transitorietat. Això s'ha pogut fer perquè aquesta llei ja va ser admesa a tràmit per la mesa del Parlament a última hora de la nit de dimecres.

La presidenta Carme Forcadell ha informat que hi ha una petició de reconsideració de l'admissió a tràmit d'aquest projecte de llei, i ha volgut suspendre la sessió fins a la tarda, després que la junta de portaveus i la mesa del Parlament resolgui sobre aquesta petició. A pesar d'aquesta intenció de la presidenta, els diputats de l'oposició han protestat perquè han considerat que no podia suspendre la sessió.

Després de les intervencions de Carlos Carrizosa, de Ciutadans, Eva Granados, del PSC, i Alejandro Fernández, del PPC, queixant-se i advertint de la il·legalitat que, segons ells, estava cometent Forcadell, s'ha suspès finalment la sessió fins a un quart de quatre. En la seva intervenció, Granados ha revelat que ha estat el seu grup parlamentari el que ha demanat la reconsideració.

Abans s'han tractat tres assumptes previstos

El ple del Parlament de Catalunya s'ha reprès aquest dijous a les 10 del matí amb el debat sobre la llei de creació de l'Agència Catalana de Protecció Social, seguint el pla previst abans que aquest dimecres es modifiqués l'ordre del dia. Després d'una hora i mitja de debat, aquesta llei s'ha aprovat per 72 vots a favor i 61 en contra.

A continuació s'ha abordat el debat d'un altre projecte, el de la llei contra l'abús bancari. Al final del debat s'ha rebutjat l'única esmena a la totalitat presentada, la del PPC, per la qual cosa continuarà la tramitació d'aquesta llei. La sessió ha continuat amb el dictamen de la investigació sobre l'anomenada Operació Catalunya.

Llei proposada per la CUP

La llei contra l'abús bancari, proposada per la CUP a l'abril, vol combatre el que aquesta força política qualifica d'"abús" que els bancs practiquen amb al sector públic, amb condicions que considera "properes a la usura". La intenció és que els contractes amb clàusules abusives siguin declarats nuls i que es prohibeixin comissions com la de reestructuració.

Però bona part de la llei està dedicada a l'activitat dels bancs en el sector privat i de cara als ciutadans. Aquí es proposa que qualsevol clàusula que sigui poc comprensible sigui declarada abusiva, per evitar que puguin tornar a passar casos com els de les participacions preferents.

Interrupció en qualsevol moment

Però tothom estava a l'aguait perquè se sabia que el debat es podia interrompre en qualsevol moment, a causa de la intenció de Junts pel Sí i la CUP d'incloure en aquest ple la llei de transitorietat després que la mesa l'hagués admès a tràmit.

La proposta la van fer Junts pel Sí i la CUP, obrint la porta a tornar a invocar, per tercera vegada, l'article 81.3 del reglament del Parlament per modificar l'ordre del dia del ple d'aquest dijous. D'aquesta manera es pot reproduir el que va passar ahir dimecres, en què la inclusió de la llei del referèndum va engegar tot un cicle d'interrupcions, amb reunions de la junta de portaveus i de la mesa.

 

 

ARXIVAT A:
Referèndum 1-O
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut