Berlín

JxCat manté els tres candidats i diu que "s'ha guanyat el dret a gestionar el temps"

Eduard Pujol ha recordat, però, que Carles Puigdemont és el candidat "legitimat pel carrer el 21D"

RedaccióActualitzat

Junts per Catalunya continua treballant amb tres candidats per a la investidura: Jordi Sànchez, Jordi Turull i Carles Puigdemont. El grup parlamentari s'ha reunit a Berlín per analitzar la situació política i judicial actual i determinar els propers passos a seguir.

El portaveu del grup, Eduard Pujol, ha insistit que treballen sense presses, i que el calendari no ha de ser un impediment per prendre decisions:

"Ens hem guanyat el dret de gestionar el temps. Les decisions que hem anat prenent fins ara ens avalen per gestionar aquest temps de la manera políticament més oportuna i que ens permeti posar amb més força el mirall davant d'un Estat incapaç de respectar el que va demanar l'ONU encara no fa 15 dies."

Pujol ha remarcat que la "legitimitat" de Puigdemont és "absoluta", perquè el país el "reconeix com a president".  Ha dit, a més, que Junts per Catalunya treballa per trobar el mecanisme per portar al Parlament allò que "el carrer va legitimar el 21 de desembre".

 

Preguntat per si Puigdemont és la primera opció del grup, Pujol ha respost que "això no és un rànquing ni una espècie d'"Operación Triunfo" política". Segons ha dit les tres opcions es valoraran en funció de les "oportunitats polítiques que s'obrin".

"Seguim valorant les tres opcions i les hem d'anar treballant i valorant en funció del marc legal i de les oportunitats polítiques que es vagin obrint. El calendari, només el calendari, no marcarà les decisions que hem de prendre. Tenim marge per fer-ho bé,

El portaveu de JxCat ha qualificat la trobada d'habitual, ja que el grup actua de nus entre "la política del Parlament i l'exili". El grup ja es va desplaçar fins a Brussel·les en més d'una ocasió per afrontar els diversos escenaris arran dels intents fallits d'investidura.

Si el 22 de maig no s'ha escollit cap president, es dissoldrà automàticament el Parlament i es convocaran eleccions per a mitjans de juliol.

 

 

El camí de la reforma de la llei de presidència

Un dels punts clau de l'estratègia de JxCat és la reforma de la llei de presidència perquè es puguin fer investidures a distància. Una reforma que ha impulsat en solitari Junts per Catalunya, sense Esquerra, i amb un informe dels lletrats que no és gaire favorable.

La reforma es faria per lectura única i amb urgència extraordinària, una via que és possible després de la reforma del reglament del parlament que el Constitucional va avalar. 

El 26 d'abril, el Consell de Garanties ha d'emetre un informe sobre aquesta proposta de llei de presidència, que no és vinculant. Això permetria que s'aprovés la primera setmana de maig. I es podria convocar immediatament un ple d'investidura.

Ara bé, si el govern espanyol recorre, molt previsiblement, la reforma, la nova llei de la presidència quedaria suspesa cautelarment i possiblement no s'arribaria a temps a la votació de Puigdemont.

En aquest supòsit, hi hauria dues opcions: o bé es convoquen eleccions o bé apareix un candidat D, que seria president fins que el Constitucional resolgués. 

Totes les portes estan obertes. Però qui també marcarà la possible via Puigdemont és Alemanya, quan decideixi sobre l'extradició.

ARXIVAT A:
JxCat
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut