Puigdemont i Junqueras al Parlament
Puigdemont i Junqueras al Parlament
Barcelona

JxCat i ERC negocien punts comuns per al 21D: autodeterminació i negociació bilateral

Junts per Catalunya i ERC acorden nou punts compartits al programa electoral per crear un front independentista de cara al 21D

RedaccióActualitzat

Junts per Catalunya, Esquerra i la CUP estan negociant la redacció de part del programa que volen portar en comú de cara al 21D. De moment, hi ha un primer document de treball en què Junts per Catalunya i ERC posen sobre la taula nou punts compartits al programa electoral per crear un front independentista, uns punts en què es planteja, per exemple, una negociació bilateral per exercir la independència, abandonant la via unilateral. En un d'aquests punts, les dues llistes proposen establir converses amb l'estat espanyol i amb la Unió Europea perquè Catalunya sigui independent i per articular de manera pacífica i efectiva la República Catalana. A més, es comprometen a impulsar un gran acord de país per ampliar la majoria partidària del dret a l'autodeterminació amb voluntat democràtica i vocació constituent.

El programa conjunt també inclou exigir l'alliberament dels presos polítics i que es retiri el desplegament policial espanyol a Catalunya, així com que els responsables de la repressió de l'1 d'octubre assumeixin responsabilitats pels ferits, i que es retirin tots els processos penals i administratius per la convocatòria de l'1-O i també del 9-N. També exigeixen que els responsables polítics i policials assumeixin les seves responsabilitats per impedir el referèndum de l'1 d'octubre.

Els partits sobiranistes fan una crida a defensar les institucions de Catalunya. També reclamaran la retirada del 155 i la fi de la intervenció financera de la Generalitat, i demanaran que el govern espanyol es comprometi a respectar els resultats del 21D i que assumeixi una possible victòria dels independentistes. També volen que l'executiu de Rajoy no torni a actuar "il·legítimament i abusant" contra les decisions del Parlament i el govern en compliment del mandat de les urnes, i que es comprometi a retirar tots els recursos d'inconstitucionalitat contra les lleis catalanes.

Un altre dels punts pactats preveu demanar a la Unió Europea que vetlli perquè l'estat espanyol no vulneri els drets dels catalans. A més, les dues candidatures volen contrarestar els efectes de la campanya contra l'economia catalana portada a terme pel govern espanyol, que han construït una atmosfera artificial, diuen, de caos, violència i inestabilitat per perjudicar els treballadors i la competitivitat de les empreses. I, finalment, també es comprometen a defensar l'escola catalana i reivindicar la dignitat i professionalitat dels seus docents davant dels atacs que estant patint.

Pendent de negociació amb la CUP

Aquests punts, però, encara s'han de negociar amb la CUP abans que les tres candidatures els incloguin formalment al programa. La CUP es mostra favorable a assumir la llibertat dels presos i la finalització del 155 en el seu programa electoral de cara al 21D i impulsar un procés constituent perquè el referèndum ja es va fer l'1 d'octubre. Així ho ha dit Eulàlia Reguant a "Els Matins" de TV3.

"La CUP creu que l'1 d'octubre va ser un referèndum. Entenem que cal buscar un acord de majories en el marc de les majories democràtiques i republicanes per implementar la República però no per tornar enrere per tota la gent que l'1 d'octubre va votar i es va organitzar, el 3 d'octubre va sortir al carrer i el 27 d'octubre va celebrar una proclamació política d'una república."

ARXIVAT A:
Eleccions 21DArticle 155
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut