Els portaveus parlamentaris de JxCat i ERC, Albert Batet i Anna Caula (ACN)
Els portaveus parlamentaris de JxCat i ERC, Albert Batet i Anna Caula (ACN)

JxCat i ERC pacten una moció pel diàleg sense terminis, però Torra reitera l'ultimàtum

Tots dos grups apel·len al diàleg basat en l'autodeterminació, però sense terminis, mentre que Torra dona per fet que el novembre Pedro Sánchez no tindrà "cap mena d'estabilitat"

Actualitzat

Junts per Catalunya i Esquerra Republicana han acordat una proposta de resolució que insta al diàleg "bilateral" amb el govern espanyol "basant-se en el dret a l'autodeterminació". El text, que apel·la a un diàleg "sense condicions ni renúncies", no especifica cap ultimàtum ni termini temporal.

"Continuar explorant les vies del diàleg i la negociació per garantir l'exercici del dret a l'autodeterminació. Incloent-hi negociar un referèndum acordat, vinculant i reconegut internacionalment que respecti el dret a decidir de la ciutadania catalana."

 

Moció a favor del diàleg pactada entre JxCat i ERC by Moderador Notícies Web on Scribd

 

La proposta de resolució s'ha pactat l'endemà que el president de la Generalitat, Quim Torra, amenacés de retirar el suport al govern de Pedro Sánchez si no concreta, abans del novembre, una proposta per "exercir el dret a l'autodeterminació". Al cap de poques hores, el govern espanyol rebutjava l'ultimàtum de Torra i defensava continuar "la via del diàleg".

Aquest dimecres, el president de la Generalitat ha enviat una carta a Sánchez demanant-li una reunió per "parlar de tot en profunditat", però sense fixar terminis. La Moncloa, però, creu que no és "el moment" per fixar una trobada entre els dos dirigents.

Torra reitera l'ultimàtum via Twitter

El president Torra ha contestat aquesta negativa del govern espanyol aquest mateix dimecres a la nit. Ho ha fet perTwitter, fent esment de les "portes obertes a la negociació", però també reiterant l'ultimàtum llançat dimarts passat:

"L'independentisme deixarà de donar al president Sánchez cap mena d'estabilitat al Congrés a partir del novembre."

 


Rufián: "Els ultimàtums els carrega el diable"

L'ultimàtum llançat per Torra a Pedro Sánchez al discurs del debat de política general va ser rebutjat aquest dimecres pel diputat d'ERC al Congrés Gabriel Rufián, que va assegurar que "els ultimàtums els carrega el diable".

Rufián va evidenciar que el seu partit no estava al corrent que Torra faria l'ultimàtum, afirmant als passadissos del Congrés que, "amb estima i respecte", Torra no pot donar per fet que s'hi afegiran:

"Pel grup parlamentari d'ERC a Madrid només parla el grup parlamentari d'ERC a Madrid."

Malgrat això, Rufián va afegir una advertència de collita pròpia a Sánchez: "Si no mou fitxa, Catalunya li passarà per sobre."

Reclamació a l'Estat en finançament

JxCat i ERC exigeixen a l'Estat "que faci efectius de manera immediata" els compromisos adquirits en finançament, traspassos i inversions, "que ha incomplert repetidament de manera unilateral". El text també reclama que el govern espanyol "rectifiqui l'asfíxia financera" a la Generalitat i retiri els recursos d'inconstitucionalitat sobre les lleis catalanes en litigi.

La proposta de resolució es votarà aquest dijous, l'última jornada del debat de política general al Parlament de Catalunya.

JxCat i ERC han acordat 21 propostes de resolució més. Entre d'altres, les dues formacions sobiranistes aposten per "restablir i ampliar" les delegacions de la Generalitat a l'exterior o continuar desplegant la renda garantida de ciutadania. A més, es reafirmen a "blindar" l'escola catalana i rebutgen "qualsevol atac que posi en perill el model d'immersió lingüística".

 

ARXIVAT A:
Procés catalàERCJxCat
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut