El president del Parlament, Roger Torrent (ACN)
El president del Parlament, Roger Torrent (ACN)

JxCat, ERC i la CUP demanen un ple urgent per garantir els drets polítics de Puigdemont

Les tres formacions també reclamen garantir els drets polítics de Jordi Sànchez i Jordi Turull

Actualitzat

Junts per Catalunya, ERC i la CUP han demanat un ple urgent aquesta setmana "per garantir els drets polítics" de Carles Puigdemont, Jordi Sànchez i Jordi Turull.

Els tres grups independentistes han registrat dues propostes de resolució on es demana que el Parlament adopti "totes les mesures necessàries per garantir que Carles Puigdemont, Jordi Turull i Jordi Sànchez  "puguin exercir els seus drets polítics", incloent-hi els drets a sotmetre's a la investidura. En la primera resolució fa referència a en concret a Puigdemont i Turull:

"El Parlament de Catalunya es compromet, mentre duri aquesta situació, a adoptar totes les mesures necessàries per garantir que el Molt Honorable Sr. Carles Puigdemont i Casamajó i l'Honorable Sr. jordi Turull i Negre, puguin exercir els seus drets polítics en compliment de l'article 25 del Pacte Internacional dels Drets Civils i Polítics, incloent el dret a sotmetre a debat i votació plenària la seva candidatura per ser investit president de la Generalitat.

En la segona resolució, es refereix a Jordi Sànchez, empresonat a Soto real..

"El Parlament de Catalunya es compromet a adoptar totes les mesures necessàries per garantir que el Sr. Jordi Sánchez i Picanyol pugui exercir els seus drets polítics en compliment de l'article 25 del Pacte Internacional dels Drets Civils i Polítics, incloent el dret a sotmetre a debat i votació plenària la seva candidatura per ser investit president de la Generalitat.

La proposta de resolució sobre l'"alliberament i garantia dels drets polítics dels diputats processats", registrada amb la firma de Elsa Artadi (JxCat), Sergi Sabrià (ERC) i Carles Riera (CUP), reclama la "posada en llibertat immediata" dels diputats i exdiputats empresonats.

"El Parlament reclama la posada en llibertat immediata de tots els diputats i tots els ex diputats d'aquesta cambra que estan privats de llibertat".

Les resolucions reivindiquen els drets polítics dels diputats a presó i a l'exili:

"Han de ser reconeguts els drets polítics dels diputats a presó i a l'exili, alhora que denunciem la situació dels diputats que han vist privada la seva condició d'electes de manera irreversible".

També denuncien que les actuacions judicials constitueixen una "vulneració dels seus drets fonamentals".

"Aquestes actuacions judicials constitueixen una clara vulneració dels seus drets fonamentals a la participació i la representació polítiques i de les prerrogatives d'aquest Parlament".

 

L'elecció del president correspon  "en exclusiva al Parlament"

Els tres grups parlamentaris recorden que l'elecció del president de la Generalitat correspon "en exclusiva al Parlament" en representació del poble de Catalunya. També recorden el caràcter vinculant dels tractats internacionals ratificats per l'estat, sobretots als Drets Humans, per a totes les institucions i poders públics.

 

 

Els tres grups parlamentaris han registrat una proposta al Parlament perquè pugui ser aprovada en ple aquesta mateixa setmana i que el president del Parlament, Roger Torrent, podria convocar en les pròximes hores. És la resposta dels grups independentistes davant la detenció de Puigdemont i l'empresonament divendres de Turull, juntament amb Josep Rull, Raül Romeva, Came Forcadell i Dolors Bassa.

El text recorda que Puigdemont "es va veure forçat a renunciar a la seva investidura" arran de les mesures cautelars adoptades pel Tribunal Constitucional per impedir-ho. Puigdemont va proposar llavors investir Jordi Sànchez, número dos de JxCat i encara en presó preventiva, que tampoc va poder acudir al debat d'investidura que havia convocat Torrent.

La proposta destaca que el Comitè de Drets Humans de l'ONU "va acordar admetre a tràmit" divendres un escrit de Sànchez i va acordar com a "mesura cautelar" demanar a Espanya que "garanteixi" que el número dos de JxCat pugui exercir els seus "drets polítics". Així ho recull en la resolució referida a Sànchez:

"El Parlament de Catalunya, així mateix, exigeix a la resta de poders i institucions de l'Estat espanyol el compliment efectiu de les mesures cautelars adoptades pel Comitè de Drets Humans de l'ONU el dia 23 de març de 2018 en el procediment 3160/2018, relatives a la garantia dels drets polítics del diputat Sr. Jordi Sánchez i Picanyol".

Uns drets que estén a tots els diputats i diputades que estan privats de llibertat, segons es recull a la resolució de Puigdemont i Turull:

"El Parlament de Catalunya constata que els mateixos criteris que donà lloc a l'adopció de mesures cautelars pel Comitè de Drets Humans de l'ONU el dia 23 de març de 2018 en el procediment és aplicable a tots els diputats i diputades que es troben en la mateixa situació de privació de llibertat."

Aquesta dilluns es tornarà a convocar reunió de mesa i junta de portaveus per acordar la celebració del ple probablement dimecres.

 

Concentració dels treballadors del Parlament

Per la seva part, els treballadors de la cambra s'han concentrat a l'exterior:

 

ARXIVAT A:
Procés catalàGovern empresonat
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut