Pla mitjà del magistrat del Suprem Pablo Llarena com a ponent als cursos d'estiu de la Complutense, a El Escorial, el 25 de juliol del 2018 (Ho…
El magistrat del Suprem Pablo Llarena com a ponent als cursos d'estiu de la Complutense, a El Escorial

Jutges i fiscals qüestionen el govern espanyol per no donar empara legal a Llarena

RedaccióActualitzat

Cinc associacions de jutges i fiscals acusen el govern espanyol d'abandonar les seves funcions en la causa contra el jutge Pablo Llarena oberta a Bèlgica. En un comunicat, les entitats es mostren sorpreses pel fet que hagi rebutjat intercedir i donar empara legal a Llarena.

 

El govern espanyol va assegurar que "en cap cas" pagarà la defensa jurídica de Llarena a Bèlgica per protegir-lo de les seves declaracions privades, en relació amb unes declaracions que va fer en una conferència on va negar l'existència de presos polítics a l'estat espanyol.

Les associacions de jutges i fiscals conservadors s'han sumat al manifest en defensa del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena que va publicar inicialment l'Associació Professional de la Magistratura, a la qual pertany el jutge que està instruint la causa contra els polítics independentistes catalans.

En el comunicat, acusen el govern espanyol d'abandó de funcions i es manifesten sorpreses per l'actitud de l'executiu, que ha anunciat que defensarà la immunitat de la justícia espanyola, però que el paper de l'Estat no és el de "protegir" un jutge.

Les úniques associacions que no han subscrit el comunicat són les progressistes Jutges per a la Democràcia i la Unió Progressista de Fiscals.

La vicepresidenta Carmen Calvo va assegurar que l'executiu defensarà la justícia espanyola en la demanda civil contra el jutge Llarena presentada pel president Carles Puigdemont i quatre consellers. Però Calvo va deixar clar que la protecció del magistrat correspon al poder judicial, no a l'executiu.

Aquestes declaracions no han agradat a 5 associacions conservadores de jutges i fiscals, que defensen la integritat dels jutges espanyols i subratllen que la justícia espanyola no pot ser fiscalitzada pels tribunals d'un país estranger.

Reclamen a la ministra de Justícia, Dolores Delgado, que defensi Llarena i la sobirania espanyola "sense reserves" i sense "hipotètiques cauteles".

Espanya defensarà a Bèlgica la instrucció de Llarena si cal, però no els "actes privats"

El Ministeri de Justícia estudia contractar un bufet privat d'advocats que defensi "la sobirania i immunitat jurisdiccional" d'Espanya en el procediment civil obert a Bèlgica contra el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena. En cas que el tribunal de Bèlgica qüestioni la causa oberta contra el procés sobiranista que instrueix Llarena, el govern espanyol es personarà davant la justícia belga.

En canvi, el govern espanyol va aclarir que "en cap cas" pagarà la defensa jurídica Llarena a Bèlgica per protegir-lo de les seves declaracions privades. "El govern central no pot actuar, ja que suposaria defensar un particular per afirmacions de caràcter privat aliè a la seva funció", conclou.

Pablo Llarena està citat davant la justícia belga el 4 de setembre després que Carles Puigdemont i quatre exconsellers el demandessin per unes declaracions que va fer en una conferència on va negar l'existència de presos polítics a l'estat espanyol. Segons els polítics catalans, aquesta opinió expressada abans del judici i fora dels tribunals vulnera el seu dret a tenir un judici just.

ARXIVAT A:
Procés catalàGovern empresonat
Anar al contingut