Madrid

Quatre exmembres de la mesa al·leguen "inviolabilitat parlamentària" davant Llarena

Lluís Maria Corominas, Anna Simó, Juan Josep Nuet i Lluís Guinó neguen els fets pels quals el jutge els processa per desobediència

RedaccióActualitzat

Quatre exmembres de la mesa del Parlament han comparegut davant del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena. El magistrat els ha comunicat que els processa per desobediència. Lluís Maria Corominas, Anna Simó, Lluís Guinó i Joan Josep Nuet, han arribat a la seu del tribunal abans de les deu. Els tres primers han estat poc més de cinc minuts dins la sala. Joan Josep Nuet ha contestat les preguntes del jutge i la seva compareixença s'ha estès més temps. Tots ells han defensat que van actuar sota el criteri de la "inviolabilitat parlamentària."

Corominas, Simó, Guinó i Nuet han negat els fets pels quals el jutge els processa per desobediència i s'han reafirmat en la declaració que ja van fer davant el jutge el 9 de novembre. Han demanat al jutge que aixequi les mesures cautelars dictades aquell dia. Ara no tenen passaport i han de comparèixer periòdicament al jutjat.

A la sortida del tribunal, Lluis Guinó ha explicat que havien reiterat davant del jutge la declaració que van fer el novembre, "en el sentit que la mesa executava actes de tràmit parlamentari i sempre des del convenciment que ens protegia la immunitat parlamentària". "Hem demanat que ens aixequi les mesures cautelars de compareixences i la devolució del passaport", ha afegit Guinó.

La compareixença de la cinquena exmembre de la mesa Ramona Barrufet ha quedat ajornada. Havia de comparèixer a través de videoconferència "per motius mèdics", però finalment no ho ha fet. El jutge haurà de fixar una noca data per comunicar el seu processament.

Nuet: "Hem pogut cometre errors però cap d'ells mereix una persecució penal"

Joan Josep Nuet -que la legislatura anterior era diputat de Catalunya Sí que es Pot i ara ho és de Catalunya en Comú- ha arribat a la seu del tribunal acompanyat de Xavier Domènech, secretari general de Podem a Catalunya. Nuet ha dit que tot plegat és desproporcionat.

 

 

"Anem amb el cap ben alt pel que vam fer. Creiem que nosaltres no vam desobeir al Tribunal Constitucional. El que vam fer és obeir al mandat democràtic que ens reclamava portar al Parlament un debat polític a la societat catalana que era punyent. Hauria estat incomprensible que aquests temes no s'haguessin debatut en el Parlament de Catalunya. Potser hem comès errors però, de cap de les maneres, un error pot comportar penes de presó o una persecució penal"

La diputada del PdeCAT, Maria Senserrich, també ha acompanyat a Madrid els exmembres de la mesa de la cambra catalana.

"És un dia de preocupació. Hem vingut a fer costat als companys que van fer la seva feina, permetent el debat en un parlament democràtic, expressant la nostra opinió. D'això van els parlaments, d'això va la democràcia. Els hem d'acompanyar perquè se'ls acusa de desobeir quan el que van fer era només un debat polític"

Aquest dimarts, més compareixences

A l'expresidenta de la cambra, Carme Forcadell, empresonada a Alcalá-Meco, el jutge Llarena ja li va comunicar el processament fa més de quinze dies.

Aquest dimarts seran els exconsellers Carles Mundó, Santi Vila i Meritxell Borràs els qui hauran de comparèixer davant del jutge, que els acusa de desobediència i malversació. També està citada l'exdiputada de la CUP Mireia Boya, a la qual atribueix un delicte de desobediència.

Notícia relacionada: La fiscalia demana presó per a Forcadell i els altres membres de la mesa, tret de Nuet

ARXIVAT A:
Procés catalàArticle 155Govern empresonatReferèndum 1-O
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut