El CGPJ reunit
El CGPJ reunit

Juristes es querellen contra la cúpula judicial espanyola per actuar a favor del PP

La querella és contra Carlos Lesmes i 19 càrrecs més de la judicatura espanyola

Actualitzat

L'Associació Atenes de Juristes pels Drets Civils ha presentat una querella per un presumpte delicte continuat de prevaricació contra la cúpula judicial per la seva afinitat política amb el PP i, per tant, per la seva falta d'imparcialitat i d'independència en les seves resolucions, especialment les que fan referència a casos de corrupció.

Ha estat redactada per l'advocat i jutge inhabilitat per la instrucció del cas Blesa, Elpidio José Silva, i va dirigida contra el president del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes, i 19 càrrecs més de la judicatura espanyola, entre els quals hi ha vocals del CGPJ i jutges conservadors de l'Audiència Nacional.

 

 

En una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio", l'advocat i jutge inhabilitat per la instrucció del cas Blesa, Elpidio José Silva, ha explicat que hi havia "una certa trama feta per endavant".

"Hem estat veient com sistemàticament determinats càrrecs polítics, del PP, anaven pronosticant amb èxit quin era el funcionament immediat de les actuacions corresponents al ministeri fiscal i al poder judicial. El que porta és a sospitar que hi ha una certa trama feta per endavant".

Davant d'aquesta situació, l'exjutge ha defensat la querella:

"S'ha de lluitar pel dret. Sabem que la querella va dirigida a la línia de flotació d'un esquema corromput del Consell General del Poder Judicial."

Elpidio José Silva afegeix que falla el sistema:

"Falla el sistema, no és qüestió d'un jutge. Hi ha una sèrie d'àmbits en què la justícia ha de respondre i no hi ha confirmació internacional que funcioni."

Elpidio José Silva ha assegurat també que a Europa es veu amb especial preocupació com funciona la justícia espanyola.

"Veuen el cas espanyol amb molta preocupació. Per què? Perquè dins dels poders de l'Estat, el poder judicial integra la marca més rellevant del funcionament de les institucions de cada ciutadà en la seva vida domèstica diària. Si aquest poder falla, tot el sistema fa fallida."

Davant tot plegat, l'exjutge demana explicacions pels canvis judicials:

"Han d'explicar la carambola per la qual hi ha tants canvis judicials que afavoreixen un determinat govern."

 

Acusen la cúpula judicial de falta d'imparcialitat i independència

L'associació acusa la cúpula judicial de falta d'imparcialitat i independència respecte als poders executiu i legislatiu. Consideren que existeix una trama al CGPJ per beneficiar el PP i col·locar magistrats afins al partit que s'ocupin de les principals causes per corrupció que l'esquitxen.

"En l'execució d'un pla perfectament dissenyat, prevalent-se de la manipulació i de l'abús sistemàtic de la discrecionalitat prevista per a la designació dels professionals cridats a ocupar determinats òrgans judicials, els querellats van proposar i aprovar la cobertura dels òrgans més sensibles de la piràmide jurisdiccional amb membres de la carrera judicial seleccionats pel seu perfil i pel seu posicionament ideològic, amb explícita esquerda de la garantia constitucional que assegura la imparcialitat de jutges i magistrats."

El moviment de peces ordit pel Partit Popular i pels integrants del Consell General del Poder Judicial designats per aquesta formació política per controlar no només les sales d'enjudiciament dels procediments de més importància contra el PP, sinó també de les sales dels recursos que, en el seu cas, s'interposin contra les sentències que recaiguin en procediments com el cas Gürtel i el cas de la caixa B del PP."

Entre els exemples que recullen, el de Concepción Espejel, expresidenta de la secció segona de la sala penal de l'Audiència Nacional: acusada de modificar el sistema de rotació per presidir les causes, com ara el cas Gürtel o la caixa B del PP. De fet, Espejel va ser apartada pels companys de l'Audiència per aquestes sospites però el ple del CGPJ, de majoria conservadora, la va acabar ascendint a presidenta de la sala penal.

Des de l'associació de juristes també es denuncia que s'estan intentant canviar els protocols interns de funcionament de la justícia.

La querella, però, arriba en un moment de tensió entre Juan Carlos Lesmes i el ministre Rafael Catalá per les crítiques del ministre a un dels jutges de la sentència de La Manada.

ARXIVAT A:
Judicial
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut