Barcelona

Junts pel Sí insisteix en la necessitat de dialogar amb el govern espanyol

García Albiol denuncia que els empresaris tenen por de pronunciar-se contra la independència

RedaccióActualitzat

La confrontació amb el govern espanyol ha tornat a tenir protagonisme entre els candidats el cinquè dia de campanya electoral. Junts pel Sí insisteix que la seva aposta és el diàleg amb Espanya i evita entrar en el debat sobre la desobediència. Des del PP es denuncia que els empresaris que no estan per la independència són assenyalats a Catalunya. I l'exsecretari general de Convergència, Miquel Roca, fa costat a Ramon Espadaler en un dinar informatiu.

Junts pel Sí

Junts pel Sí ha deixat aquest matí de banda la confrontació per centrar-se en el necessari diàleg, diuen, que farà falta amb Espanya a partir del 27-S. L'escenari: les quatre columnes de Puig i Cadafalch, símbol de la catalanitat, a tocar de la plaça Espanya. Segons el cap de llista per Barcelona, Raül Romeva, tant a Espanya com a Europa els interessarà dialogar si el mandat obtingut a les urnes és sòlid. De moment evita parlar de desobediència en cas que hi hagi un altre cop de porta: "Hi ha una obsessió per part d'alguns actors de dir el que passaria si Catalunya esdevé un estat independent i que quedaríem fora de totes les realitats. No interessa ningú que això passi. No l'interessa per descomptat a Catalunya però tampoc l'interessa a Espanya ni a Europa. Per tant, hi ha l'interès comú, la fortalesa que hi haurà en un marc de negociacions, l'interès comú i compartit, de trobar un acord."

Romeva ha tallat d'arrel el debat sobre la divisió de catalans pel seu origen. Es tracta, diu, d'un problema polític, i qui ho vengui com un problema, menteix. De fet, Eduardo Reyes, líder de Súmate, adverteix que ningú els ha de donar lliçons: "Per a qualsevol persona, la seva verdadera persona és on hi ha els seus fills, els seus néts i aquella és la terra que has de defensar, sobretot perquè l'estat espanyol ha deixat de tenir el més mínim sentit comú per voler dividir una societat tan unida com la catalana."

Precisament ahir, a Olot, el cap de llista per Girona, Lluís Llach, també va apel·lar a no caure en el joc del debat sobre les dretes i les esquerres, un debat dirigit, diu, de cara a les eleccions espanyoles: "Si hem de fer un estat i ens hi hem de posar seriosament, no es pot fer des d'un sector del país. S'ha de fer per a tothom". Artur Mas també va advertir que si el "sí" falla aquestes eleccions, no hi haurà un altre 27-S a curt termini.

PSC

Per Miquel Iceta, cap govern d'Espanya donarà suport a qui no compleix la llei, que és, diu, la via directa al desatre: "Si no hi ha una renúncia explícita a mecanismes unilaterals i a la sortida de la legalitat, amb nosaltres que no comptin." Dóna per fet que Junts pel Sí considera una sortida unilateral de la Unió Europea. I en un debat entre el ministre d'Exteriors i el líder d'Esquerra, Oriol Junqueras té clar qui s'imposaria: "Aquest debat el guanya Margallo perquè té uns arguments molt poderosos."

Mentrestant, la número dos, Eva Granados, i la secretaria d'Ocupacio del PSOE han presentat un pla de xoc contra el frau laboral davant de delegats sindicals d'empreses. I en un acte de Fòrum Cívic, el corrent catalanista del PSC, l'exprimer secretari Raimon Obiols ha demanat el vot per als socialistes, com a millor opció pel diàleg.

PPC

Xavier García Albiol diu que a Catalunya hi ha por de pronunciar-se contra la independència. En un debat organitzat per "El Periódico", ha assegurat que el clima polític està tan enrarit que qui ho fa en rep les conseqüències: "És un exercici de valentia per part dels empresaris, per no dir un exercici de suïcidi econòmic i polític, perquè, a Catalunya, la Generalitat, si et pronuncies en aquesta direcció, t'assenyala."

El cap de llista del PP proposa tancar inmediatament les oficines de la Generalitat a l'estranger, desfer les estructures d'estat i reduir el nombre de canals de TV3 i Catalunya Ràdio.

Catalunya Sí que es Pot

El líder d'ICV-EUiA, Joan Herrera, ha entrat en campanya per recordar els seus orígens al seu antic company d'Iniciativa, Raül Romeva: "No es pot ser d'esquerres i cedir el lideratge del procés a aquells que són condescendents amb la corrupció, a aquells que han estat connivents, a aquells que ni tan sols han reprovat Mas."

El cap de llista de la formació, Lluís Rabell, diu que no pactaran amb forces hostils a Catalunya, en al·lusió a Ciutadans, però ha acusat Romeva de fer el joc a Mas: "De moment, ni Raül Romeva és candidat a la presidència de la Generalitat ni compta amb influència suficient en aquesta llista de Junts pel Sí per fer res de significatiu."

UDC

Ramon Espadaler avui s'ha fet acompanyar de l'advocat Miquel Roca, un dels pares de la Constitució, exsecretari general de Convergència i fill d'un dels fundadors d'Unió, que s'acaba d'adherir a la plataforma Catalunya pel Seny, que dóna suport a Espadaler. Roca ha dit: "Això que vosaltres en dieu 'la força del seny' això avui per a Catalunya és una aportació molt fonamental."

Espadaler ha volgut recordar que Unió s'emmarca en el catalanisme integrador i assegura que mai faran front comú a Catalunya amb el PP: "Nosaltres no som rupturistes, però compta perquè tampoc estem al costat d'aquells que han fet molt mal a Catalunya per més que ara es posin la pell de xai."

Ciutadans

A l'entrevista d'"Els matins" de TV3, la cap de llista de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha parlat de la decisió del Tribunal Constitucional. L'ha qualificat de "previsible". Arrimadas ha responsabilitzat el govern espanyol i el català de la situació de bloqueig i falta de diàleg: "El primer que sabia que això passaria és el senyor Mas. Quan va aprovar aquesta llei, ell sabia que el Tribunal Constitucional la tombaria. Crec que també el govern d'Espanya està fent les coses molt malament només agafant-se a la llei."

 

 

 

 

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut