Puigdemont, amb Anna Gabriel, al Parlament
Puigdemont, amb Anna Gabriel, al Parlament
Barcelona

Junts pel Sí i la CUP pacten les bases de la llei que faria efectiva la "desconnexió" jurídica

La norma constitueix Catalunya com una república de dret, democràtica i social

RedaccióActualitzat

Junts pel Sí i la CUP tanquen un acord polític sobre la llei de transitorietat jurídica, la norma que ha de permetre passar de la legalitat espanyola a la catalana. Defineix Catalunya com una república de ple dret, democràtica i social. Per tant, és una proclamació de la independència de Catalunya.

Ara només han fet públics els grans capítols que contindrà la llei de la desconnexió per evitar traves judicials per part de l'Estat espanyol. El primer article proclama la independència, però la condiciona a la victòria d'un futur referèndum d'autodeterminació, previst també en la llei.

El capítol del referèndum, però, és l'únic que està pendent de concretar perquè, segons diuen, hi estan treballant amb la intenció d'eixamplar el consens polític i social per preparar i convocar la consulta.

La llei contindrà nou capítols. Regularà la nacionalitat, la successió d'ordenaments i d'administracions, els drets i deures, el nou sistema institucional, el poder judicial, les fiances i el procés constituent. Hi ha un capítol de disposicions finals i d'inaplicació, que s'entén que deixaria sense efecte tot el disseny del nou estat, en cas que en el referèndum guanyés el "no".

Anar al contingut