Junts pel Sí i la CUP inicien els primers contactes a partir d'avui, amb la investidura de Mas com a principal escull

Totes dues candidatures coincideixen que hi ha un mandat clar i legitimat per tirar endavant el full de ruta cap a la independència

Actualitzat

Junts pel Sí i la CUP començaran en les pròximes hores les converses per acordar el full de ruta sobiranista que haurà de dur a terme el pròxim govern de la Generalitat, encara amb la incògnita de si Artur Mas continuarà com a president. Amb els resultats d'aquest diumenge, JxSí i la CUP sumen la majoria absoluta dels escons del Parlament, però no arriben al 50% dels vots, per la qual cosa el cap de cartell de l'esquerra independentista, Antonio Baños, ja ha descartat una imminent declaració unilateral d'independència.

"El plebiscit que ens permetia fer una Declaració Unilateral d'Independència, aquest no el podem fer, perquè no tenim un 50+1 de vots emesos, vàlids, a favor de les opcions independentistes."

Totes dues candidatures, però, coincideixen que hi ha un mandat clar i legitimat per tirar endavant el full de ruta cap a la independència. Tant Esquerra com Convergència han expressat aquest dilluns la voluntat d'arribar a acords amb la CUP. L'objectiu és garantir la formació d'un govern que vulgui declarar la independència.

Abans de trobar-se amb la CUP, les formacions i entitats que conformen Junts Pel Sí s'han trobat aquest matí al Parlament en una reunió discreta de la que no n'ha transcendit res.

La investidura, primer obstacle

Una de les primeres coses que hauran de negociar les dues formacions és la investidura del president de la Generalitat. Amb els 62 diputats de Junts pel Sí no n'hi ha prou per investir Mas, ni tan sols en segona votació amb l'abstenció de la CUP, perquè la suma de Ciutadans, PSC, PP i Catalunya Sí que es Pot és 63.

La CUP ha insistit aquest dilluns, com ja havia fet durant la campanya, que no investirà Mas. La seva número dos, Anna Gabriel, ho ha descartat:

"Nova etapa, per tant, res a veure amb etapes anteriors, res a veure amb els gestors de l'autonomisme, res a veure amb les retallades, amb la privatització i amb la corrupció"

Una possibilitat seria que votessin un candidat consensuat, però JxSí ha insistit que Mas és el candidat a president. Ho ha dit el mateix president en funcions:

"Entre els acords que hi ha en la candidatura de Junts pel Sí, un d'aquests acords és que a mi se'm proposarà com a candidat a la presidència de la Generalitat."

I ho ha reafirmat el cap de llista, Raül Romeva, precisament el nom que més ha sonat com a alternativa a Mas:

"La proposta que hi ha sobre la taula és aquesta i és la que nosaltres tirarem endavant".

Per la seva banda, tant el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, com el candidat de CSQEP, Lluís Rabell, també han indicat que tenen la intenció de votar en contra la investidura de Mas, la qual cosa tanca la porta a la reelecció de l'actual president de la Generalitat gràcies a l'abstenció d'algun altre partit.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut