Barcelona

Junqueras, sobre la reunió amb Sáenz de Santamaría: "D'acords pràctics, res de res"

El vicepresident assegura que el refinançament de deute a curt termini és habitual en totes les administracions i Sáenz de Santamaría diu que amb el refinançament dels 680 milions estan cobertes les necessitats d'agost i setembre

RedaccióActualitzat

El vicepresident del govern, Oriol Junqueras, assegura que el refinançament de deute a curt termini és un fet habitual que fan totes les administracions públiques, no només la Generalitat. Ho ha dit a "El matí de Catalunya Ràdio" i a "Els matins" de TV3, després de la reunió que va mantenir aquest dijous amb la vicepresidenta del govern espanyol en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, i després que Hisenda li autoritzés el refinançament de 680 milions.

"El ministre Montoro no hi posa ni un cèntim d'euro. Les operacions de curt a curt les fem absolutament nosaltres. Però no és que les fem nosaltres, les fan totes les administracions públiques cada mes. Ho fa el País Valencià, ho fan totes les administracions públiques sense excepció. En termes concrets, res de res."

Junqueras també assegura que el fet que el govern espanyol no aprovi la conversió de deute de curt termini a llarg termini no té cap conseqüència sobre la tresoreria de la Generalitat.

"No té una conseqüència pràctica en el dia a dia del nostre govern i de la nostra societat, més enllà d'aquesta qüestió burocraticoformal. Ara, tots estem d'acord --tots perquè també ho estan el Tresor, el Ministeri d'Economia, etc.-- que si en comptes de renovar-ho quatre vegades cada any es renova una vegada cada any, millor."

El vicepresident també ha qualificat la trobada amb Soraya Sáenz de Santamaría d'"educada i poc més", i ha afirmat que es va parlar molt poc de qüestions polítiques. En qualsevol cas, el vicepresident assegura que de la trobada, que no sap per què es va convocar, no en va sortir cap acord:

"O bé perquè els agrada parlar amb nosaltres de temes generals, d'economia general, macroeconomia, d'Europa, o per alguna altra raó que a mi se m'escapa... En tot cas, conseqüències pràctiques de la reunió, acords pràctics: res de res."

Junqueras assegura que, a la reunió, va recordar l'informe favorable, dins del govern espanyol, per traslladar 1.600 milions de deute del govern català de curt a llarg termini. Segons Junqueras, Montoro va evitar cap compromís.

A la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la vicepresidenta del govern espanyol en funcions ha donat algunes explicacions respecte als motius pels quals triguen tant a donar resposta a aquesta petició de la Generalitat. La raó, assegura, són els dubtes dels serveis jurídics sobre el fet que un govern en funcions aprovi passar de curt a llarg termini el deute d'una comunitat, ja que implicaria haver d'augmentar el FLA. De moment, ho continuen estudiant per veure si poden donar una resposta que serveixi per a totes.

Després de confirmar que el govern ha aprovat el refinançament de 680 milions, Soraya Sáenz de Santamaría ha assegurat que amb aquesta nova autorització es cobreixen les necessitats dels pròxims dos mesos:

"Estan cobertes les necessitats financeres de la Generalitat d'agost i setembre."

D'altra banda, Junqueras ha explicat que el govern espanyol s'ha compromès a no posar dificultats a la candidatura de Barcelona per acollir la seu de l'Agència Europea del Medicament. Sáenz de Santamaría ho ha confirmat,

"Hem decidit treballar conjuntament perquè Barcelona pugui ser la seu de l'Agència Europea del Medicament."

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut