Sitges

Junqueras responsabilitza l'estat espanyol de la mala qualificació de l'agència Moody's a Catalunya

El vicepresident responsabilitza l'Estat perquè controla el 95% de l'esforç fiscal dels catalans

RedaccióActualitzat

El vicepresident econòmic de la Generalitat ha participat aquesta tarda a les jornades del Cercle d'Economia de Sitges. En la seva intervenció davant els empresaris catalans, Junqueras ha dit que les qualificacions d'agències com Moody's només tenen sentit quan es refereixen a administracions que controlen totalment les seves finances i ha assegurat que el responsable de la mala qualificació que ahir va rebre Catalunya és l'Estat espanyol:

"la qualificació sempre fa referència al nivell de  compromís que l'agència detecta per part, en aquet cas, del govern espanyol, que és qui controla el 95% del l'esforç fiscals dels ciutadans de Catalunya. Perquè expressat en termes númerics això vol dir que té 19 vegades més responsabilitat sobre els ingressos que la Generalitat de Catalunya".

Oriol Junqueras ha fet un exhaustiu repàs a l'estat de l'economia catalana i ha explicat la recuperació econòmica es notarà en els pressupostos de la Generalitat que es van presentar aquesta setmana. Junqueras ha assegurat que el creixement del deute se situarà en nivells d'abans de la crisi:

"És la primera vegada en tots els anys de la crisi en què tindríem un creixement del deute en terme PIB pròpia del període pre-crisis. És el menor creixement del deute en terme PIB dels últims 11 anys".

Junqueras ha parlat de la modificació de l'impost de l'IRPF i ha defensat la rebaixa del tipus impositiu a les rendes mitjanes i baixes. En canvi, no ha volgut fer referència a la possibilitat que això suposés un increment dels trams impositius de les rendes altes, un extrem que ja va negar ahir el president de la Generalitat, Carles Puigdemont:

"La nostra posició sempre ha estat que hem de treure presió a les rendes mitjanes, que són el 80 - 90% de les rendes d'aquest país".

El vicepresident Junqueras ha assegurat aquest divendres que aposta per tenir unes relacions "educades i cordials" amb el govern espanyol malgrat que els separa una distància abismal respecte al procés sobiranista de Catalunya:

"Tenim objectius polítics situats als antípodes. Són no només diferents sinó francament contraposats, però és compatible amb tenir unes relacions d'allò més educades i cordials"

Així, malgrat discrepar en l'aspecte polític, considera que la seva Conselleria i el Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques que lidera Cristóbal Montoro han de tenir "la capacitat d'intentar posar-se d'acord en criteris tècnics" sobre les qüestions que els incumbeixen a tots dos.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut