Sant Joan Despí

Junqueras: "Qui dóna el caràcter plebiscitari són els ciutadans amb el seu vot, no pas el decret"

El president d'Esquerra Republicana i cap de l'oposició s'ha mostrat convençut que una Catalunya independent continuaria dins la Unió Europea i mantindria l'euro com a moneda

R. RadóActualitzat

El president d'Esquerra Republicana i cap de l'oposició, Oriol Junqueras, s'ha mostrar partidari que la majoria necessària per proclamar la independència després de les eleccions del 27 de setembre sigui la meitat més un dels diputats. En una entrevista a TV3, Junqueras ha afirmat que "les majories parlamentàries es dibuixen en diputats" i s'ha preguntat "quin motiu hi hauria perquè la meitat dels diputats menys un imposessin la seva voluntat a la meitat dels diputats més un".

"Unes eleccions al Parlament es guanyen en diputats. Si aquest criteri és vàlid en el Congrés dels Estats Units i és vàlid en la Cambra dels Comuns britànica i és vàlid en el Parlament del Japó i és vàlid en el Parlament de Nova Zelanda, doncs també és vàlid en el cas del Parlament de Catalunya."

El líder d'ERC s'ha distanciat del diputat de la CUP David Fernández, que aquest dissabte va defensar una majoria, tant en vots com en escons, i superior al 55% perquè "s'està fent un referèndum".

Una hora després de la signatura del decret de convocatòria de les eleccions del 27 de setembre, Junqueras ha insistit que el que atorga caràcter plebiscitari al 27-S "són els ciutadans amb el seu vot, no pas el decret" signat per Mas. El cap de l'oposició s'ha mostrat convençut que, en cas de victòria sobiranista el 27-S, una Catalunya independent continuaria dins la Unió Europea i mantindria l'euro com a moneda. Contradient els comentaris de diversos membres del govern espanyol els darrers anys, ha afirmat que la UE no té "cap mecanisme d'exclusió de ciutadans que ja en són membres".

Un govern "de la màxima concentració possible" després del 27-S

Junqueras ha apostat per un govern de concentració l'endemà dels comicis. Tot i que no s'ha pronunciat sobre si serà el vicepresident de l'executiu que sorgeixi de les eleccions en cas de victòria sobiranista, el líder republicà ha volgut deixar clar que la millor opció és apostar per un govern d'unitat.

"Un govern de la màxima concentració possible, de la màxima unitat possible, obert a la màxima diversitat del nostre país, que tingui clar que anem a fer la independència"

Junqueras també ha explicat que, si es produeix una victòria independentista, una de les primeres accions del nou Parlament serà aprovar una llei de transitorietat jurídica, que haurà de "garantir" i "explicar" que el marc legislatiu actual "continuarà vigent fins que sigui progressivament substituït".

"No hi haurà en cap moment un forat legal, no hi haurà mai un buit en la legislació, no hi haurà mai una situació d'inseguretat jurídica, perquè hi haurà una substitució progressiva del marc legal"

Sobre Romeva: "És molt bo"

El número cinc de la candidatura Junts pel Sí ha elogiat el cap de llista, Raül Romeva, que ha qualificat de "candidat extraordinari", però no ha concretat si va ser ell qui va proposar-lo per encapçalar la candidatura, un fet que ha qualificat d'"irrellevant". El president d'ERC ha recordat la col·laboració que va mantenir durant la seva etapa com a eurodiputat amb Romeva i també amb Ramon Tremosa i s'ha mostrat partidari de continuar "construint" majories com aquesta.

"Es movia pel Parlament Europeu com si fos casa seva, respectat per tothom, estimat per tothom, una persona que té una capacitat de generar consensos al seu voltant extraordinària com s'ha demostrat en aquests dies des que se sap que serà el cap de llista... per tant, ho fem perquè és molt bo"

El líder republicà també ha parlat de la candidatura Catalunya Sí que es Pot, de la qual ha dit que "té tot el nostre respecte i tota la meva simpatia personal i, amb molts d'ells, la meva estima". Junqueras ha comparat la il·lusió generada per la nova esquerra espanyola amb la victòria del PSOE l'any 1982 i ha pronosticat que "no se'n sortiran".

"Per molt bé que els vagi al conjunt de l'estat, no podran canviar les inèrcies de l'estat espanyol, no les podran canviar; ni podran transformar, ni podran canviar, ni podran gestionar un endeutament ingestionable ni aconseguiran canviar la inèrcia d'uns poders fàctics que dominen l'estat des de fa segles. No ho canviaran"

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut