Junqueras en el dinar debat Moment Zero
Junqueras en el dinar debat Moment Zero

Junqueras proposa declarar la independència si l'Estat no permet el referèndum

Oriol Junqueras ha afirmat que aquesta possibilitat està en el programa electoral de JxSí de les passades eleccions autonòmiques

RedaccióActualitzat

El vicepresident del govern i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, ha obert la porta aquest dimarts que la Generalitat declari unilateralment la independència si el govern espanyol prohibeix la celebració del referèndum.

Ho ha dit a Moment Zero, un dinar debat, on l'ha acompanyat l'economista Xavier Sala i Martín, que ha estat qui ha tret el tema sobre què fer davant d'una prohibició del referèndum:

"- Si l'Estat no permet celebrar el referèndum, la Generalitat pot proclamar la independència de manera unilateral tenint en compte el resultat de l'únic referèndum que va poder fer-se."

"- Això, en el programa electoral hi és, i és evident que nosaltres som partidaris sempre de respectar els compromisos que tenim."

En qualsevol cas, ha apel·lat a la unitat institucional i a la mobilització social, que ha qualificat d'imprescindibles, per "celebrar i guanyar" el referèndum sobre la independència de Catalunya.

Junqueras ha apuntat que "per arribar aquí han fet falta molts esforços, i en faran falta més perquè arribaran moments que seran complexos", i la clau és la unitat d'acció i la capacitat de mobilització social davant de cada decisió del govern i del Parlament. També ha insistit que el govern vol que voti tota la ciutadania, tant si està a favor com en contra de la independència, i que quan el govern espanyol diu que no vol que es voti està dient que no li interessa el que pensi o digui la gent:

"Si guanya el 'no', acceptarem el resultat. Volem escoltar l'opinió de la gent i ser conseqüents amb l'opinió de la majoria. La probabilitat d'èxit augmenta com més unitat i coordinació tinguem, i com més participació, millor."

El vicepresident del govern ha explicat que no s'ha anunciat encara una data per al referèndum perquè l'objectiu inicial és acordar-la amb l'Estat. Ha apuntat també que el govern treballarà perquè sigui vinculant. En qualsevol cas, la data s'anunciarà en les pròximes setmanes.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut