Barcelona

Junqueras prioritza un referèndum però no descarta la declaració unilateral d'independència

El president d'ERC opina que la independència s'hauria de proclamar després d'un referèndum, però no exclou cap via democràtica per fer-ho, com una declaració unilateral del Parlament. Ho ha dit en resposta al president Mas, que ha descartat aquesta última via.

RedaccióActualitzat
El president d'ERC, Oriol Junqueras, opina que la independència s'hauria de proclamar després d'un referèndum popular, però no exclou cap via democràtica per fer-ho, com una declaració unilateral del Parlament. Junqueras ho ha dit en resposta al president de la Generalitat, Artur Mas, que ha descartat aquesta última via. En canvi, el líder republicà ha assegurat que confia en la voluntat del poble, però s'han d'estudiar totes les possibilitats perquè aquesta es pugui expressar democràticament. "No renunciem, no tanquem cap porta a cap via democràtica", ha dit.

Després d'un acte de commemoració dels 75 anys de la república catalana celebrat al Parc de la Ciutadella, Junqueras ha respost les preguntes dels periodistes i ha insistit en la mateixa idea. "El país afronta moments molt difícils i nosaltres posem la confiança en la voluntat democràtica dels catalans, i esperem que aquesta pugui expressar-se en una pregunta explícita en un referèndum o a través de qualsevol altra via democràtica perquè els ciutadans aconsegueixin allò que van votar a les eleccions del 20 de novembre", ha subratllat.

Acostar els pressupostos "a la pell" dels ciutadans
 
El líder republicà ha reclamat a tots els partits polítics, sindicats, patronals i "al conjunt de la societat" que donin suport al govern de Catalunya "en la defensa dels recursos que els nostres ciutadans aporten cada any, perquè aquesta és una tasca que ens toca i ens beneficia a tots".

"Un país no és el consell d'administració d'una empresa, no mana el que més diners té, ni qui més mitjans de comunicació controla, sinó qui té el suport de la gent", ha assenyalat Junqueras, que no ha volgut opinar sobre si el seu partit s'està allunyant del govern de CiU: "ERC fa un esforç constant i quotidià per mantenir-se el més a prop possible de la majoria dels ciutadans de Catalunya, aquest és el compromís d'Esquerra", s'ha limitat a dir.

Una república catalana, l'horitzó desitjable

Sobre la manifestacions d'aquest diumenge en diversos punts de l'estat en record de la Segona República espanyola, en què milers de persones han reclamat la instauració d'una tercera república i l'abolició de la monarquia, Junqueras ha remarcat que els ciutadans tenen el dret a decidir el seu futur però ha afegit que, "en qualsevol cas, el nostre horitzó desitjable és el de la independència de Catalunya i el d'una república catalana".
Anar al contingut