Oriol Junqueras, en una foto d'arxiu (Reuters)
Oriol Junqueras, en una foto d'arxiu (Reuters)
Madrid

Junqueras presenta recurs d'empara al Constitucional per poder sortir en llibertat

Demana al Constitucional que anul·li la decisió del Suprem de mantenir-lo en presó preventiva

RedaccióActualitzat

Oriol Junqueras ha presentat un recurs d'empara al Tribunal Constitucional perquè anul·li la decisió del Suprem de mantenir-lo en presó preventiva. El vicepresident cessat denuncia la violació dels seus drets fonamentals i demana que, en cas que se li denegui la llibertat, el traslladin a una presó catalana.

L'advocat de Junqueras, Andreu Van den Eynde, argumenta en l'escrit del recurs que s'han vulnerat drets del seu client com el de la llibertat ideològica, el de la presumpció d'innocència i el de tenir un procés amb totes les garanties. El recurs és, segons la defensa del líder dels republicans, un pas previ per portar el cas a Estrasburg.

L'empara que reclama l'advocat de Junqueras es basa en la impossibilitat de revocar els jutges del Constitucional, tot i que interpreta que hi hauria motius. Un altre dels arguments que s'exposa és que el Suprem no té les competències per jutjar els delictes que s'imputen al líder dels republicans ja que els fets investigats van passar a Catalunya i, per tant, hauria de ser el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya qui portés el cas.

Notícia relacionada: Junqueras va dir a Llarena que hi ha marge per al sobiranisme dins la Constitució

El Suprem va tombar la petició de Junqueras de sortir en llibertat el 5 de gener. En aquella oportunitat, el tribunal va decidir per unanimitat mantenir Junqueras a la presó. Els tres magistrats de la sala d'apel·lacions van considerar que hi ha indicis de delictes de rebel·lió, sedició i malversació, i risc de reiteració delictiva. Al·legaven que el vicepresident destituït podria reincidir en aquest delicte "ara com a candidat a la presidència de la Generalitat".

Notícia relacionada: El cunyat de Junqueras diu que Puigdemont no ha trucat a la dona del líder d'ERC

Acte per reclamar la llibertat de Junqueras, Forn, Sànchez i Cuixart, aquest divendres

Mentrestant, l'ANC i Òmnium organitzen un nou acte per aquest divendres per reclamar la llibertat d'Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, coincidint amb els 4 mesos de l'empresonament dels líders de les dues entitats sobiranistes.

La manifestació arrencarà a les 7 de la tarda a la plaça Sant Jaume de Barcelona, des d'on s'iniciarà una caminada popular fins a la presó Model. La marxa, segons han explicat les dues entitats, estarà il·luminada amb la llum dels mòbils dels assistents. Dues hores després, a les 9 del vespre, es farà un acte de protesta davant la Model, per exigir l'alliberament dels 4 presos.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut