Barcelona

Junqueras parla amb De Guindos i Montoro per intentar alleujar les finances de la Generalitat

El vicepresident s'ha reunit amb el ministre d'Economia i ha parlat telefònicament amb el titular d'Hisenda, amb qui s'entrevistarà la setmana que ve per abordar els problemes de liquiditat de la tresoreria del govern

RedaccióActualitzat

El vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda del govern, Oriol Junqueras, s'ha reunit aquesta tarda amb el ministre d'Economia i Competitivitat en funcions, Luis de Guindos, a l'aeroport del Prat. El vicepresident català també ha parlat aquest dimarts amb el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, per telèfon. La setmana que ve es reuniran a Madrid. Aquests contactes entre les dues administracions pretenen alleujar les finances de la Generalitat.

 

 

En la trobada d'aquesta tarda, Junqueras i De Guindos han parlat de la situació econòmica en general i també de la petició del govern de poder passar a llarg termini uns crèdits que tenen un venciment pròxim. Fonts del govern han informat a Catalunya Informació que el ministre s'ha compromès a fer l'informe favorable necessari per a aquest tràmit, que també té el vistiplau de la banca. Ara només faltarà l'acord del Consell de Ministres.

Pel que fa a la conversa telefònica entre el vicepresident econòmic i el ministre d'Hisenda, la qüestió clau ha estat la petició de la Generalitat perquè Hisenda avanci una part de la liquidació del sistema de finançament del 2014, concretament la meitat, 700 milions dels 1.400.  Hisenda ha confirmat, en tot cas, que Montoro i Junqueras es reuniran la setmana que ve, probablment al Ministeri, per abordar aquest assumpte. Montoro s'ha mostrat receptiu sempre que les altres comunitats autònomes no hi vegin cap impediment, ja que no es vol donar cap tracte diferencial a Catalunya.

Aquest dimarts, precisament, el govern ha decidit demanar aquest any 7.520 milions d'euros al Fons de Liquiditat Autonòmic per fer front als venciments, poder tornar els préstecs i complir amb l'objectiu de dèficit del 0,3%. 

Abans de la reunió amb Junqueras, el ministre De Guindos havia remarcat des de la capital belga que un dels objectius d'aquest contacte era rebaixar tensions entre les dues administracions.

"El ministeri d'Economia, el Tresor espanyol i el govern espanyol en el seu conjunt, estan ajudant perquè aquestes tensions, que han estat molt evidents en els últims mesos, siguin menys intenses."

La reunió entre el ministre espanyol i el vicepresident català s'emmarca dins de la normalitat institucional entre els responsables econòmics de la Generalitat i el govern central. Es tracta de la primera trobada cara a cara que mantindran Junqueras i De Guindos des que es va formar el nou govern de la Generalitat, tot i que ja han mantingut diverses converses telefòniques.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut