Oriol Junqueras, Carme Forcadell, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart (ACN)

Junqueras, Forcadell, Sànchez i Cuixart, els caps de la rebel·lió segons la fiscalia

A tots quatre els considera "promotors i/o caps principals" del procés

RedaccióActualitzat

25 anys de presó per a Junqueras i 17 per a Forcadell, Sànchez i Cuixart. Són les peticions de penes provisionals més altes que demana la fiscalia per als responsables del procés.

Segons el ministeri fiscal, tots quatre són els "promotors i/o caps principals" de la suposada rebel·lió per declarar la independència i també per fer "pressió per obligar l'Estat a capitular", és a dir, per acceptar la separació.

En l'escrit de 127 pàgines, la fiscalia explica que tenien la màxima responsabilitat i que, conjuntament amb "altres processats fugits", en referència a l'expresident Puigdemont, sense anomenar-lo, van "acordar posar-ho en pràctica mitjançant l'acció combinada i sincronitzada de tres pilars bàsics".

 

A una banda, el govern. A l'altra, els membres sobiranistes de la mesa del Parlament i els seus grups. I en una tercera, les entitats socials, ANC, Òmnium i l'AMI.

Oriol Junqueras

Pel que fa al govern, a falta de Puigdemont, fa màxim responsable del procés Junqueras i assenyala que ell va encarregar la major part de la feina a Josep Maria Jové, la seva mà dreta, l'home del Powerpoint "Enfocats" i la Moleskine.

 

Amb tot, la fiscalia assegura que tot el govern estava al cas del que s'havia de fer pel referèndum i per aconseguir la independència. És per això que demana malversació per a tots els membres del govern que seran jutjats. Als empresonats els demana també rebel·lió, i als altres, sedició.

Carme Forcadell

Dels sobiranistes de la mesa del Parlament, amb Forcadell com a presidenta i, per tant, amb un paper rellevant, es destaca que tenien la missió de preparar el marc legal per aplicar l'estratègia dissenyada pel govern. Es destaca que tots sabien que desobeïen les resolucions del Constitucional.

Per a Forcadell, petició de 17 anys de presó, i per a la resta dels exmembres sobiranistes de la mesa, inhabilitació especial per a càrrec públic durant un any i 8 mesos, tot i que també van permetre les votacions de les resolucions i les lleis de desconnexió.

El ministeri fiscal creu que, a més, Forcadell va tenir un rol destacat durant el conjunt del procés i que va ser una de les persones que va animar els ciutadans a ocupar els centres de votació l'1-O.

Jordi Sànchez i Jordi Cuixart

La tercera pota necessària, segons la fiscalia, són les entitats sobiranistes. I no menysprea ni molt menys el seu poder en les mobilitzacions.

Fins al punt de considerar els Jordis responsables dels actes violents que al seu parer hi va haver. Una violència que, als ulls de la fiscalia, va esquitxar tot el procés i que també es va manifestar durant el referèndum de l'1 d'octubre.

 

 

El document el signen els quatre fiscals del Tribunal Suprem. Els que han portat el cas des del començament i que han fet arribar el seu enfocament inicial fins a aquest escrit, tot i el canvi de govern i de fiscal general.

Són conclusions provisionals, que es podrien modificar fins a l'últim moment del judici.

ARXIVAT A:
Rebel·lióSedicióMalversacióOriol JunquerasJordi CuixartJordi SànchezCarme ForcadellProcés catalàJudici procésIndependència
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut