Oriol Junqueras en una imatge d'arxiu

Junqueras: "Ens preparem per a una presó llarga i un judici que no serà just"

En una entrevista concedida a Catalunya Ràdio, el líder d'ERC remarca que el futur passa pel Tribunal Europeu de Drets Humans

Actualitzat

Quan tot just fa un any que Oriol Junqueras és a la presó, el president d'Esquerra Republicana ha explicat en una entrevista a Catalunya Ràdio que afronta el judici per l'1-O amb el cap ben alt, "carregat de raons i d'il·lusió, fort i serè" i que veu una escletxa d'esperança per revertir la situació.

 

Entrevista a Oriol Junqueras a Catalunya Ràdio: "Ens preparem per a una presó llarga i un judici que no serà just"

 

Des de la presó de Lledoners, el líder independentista assegura que es preparen "per a una presó llarga i per a un judici que no serà just":

"Ja fa un any que som a la presó sense judici i havent patit una fase d'instrucció de caràcter netament polític.

El líder d'ERC veu una "voluntat d'escenificar un escarment a tota la població catalana" en la petició de penes de la fiscalia per a ell i la resta d'encausats:

"Molt sovint costa de discernir entre la posició de la ultradreta de Vox i la fiscalia. És obvi que, malgrat els pronunciaments dels jutges europeus o del mateix Ministeri d'Hisenda pel que fa a la malversació, se sosté aquesta acusació amb la voluntat d'escenificar un escarment a tota la població catalana. Només puc dir que afronto el judici amb el cap ben alt, amb la convicció que en el país que jo vull mai serà un delicte votar i que estimar la justícia i la llibertat és irrenunciable per a qualsevol demòcrata."

Junqueras no ha volgut valorar una hipotètica convocatòria electoral després de la sentència del judici de l'1 d'octubre:

"Especular amb eleccions no ajuda ningú i no aporta res. En tot cas, convocar eleccions és una potestat del president, que pot exercir en qualsevol moment".

Notícia relacionada: Junqueras i Forn: un any a la presó el dia que se sabran les peticions de penes

 

Tanmateix, després que alguns membres del govern socialista hagin apuntat les últimes setmanes a la possibilitat d'un indult en cas que la sentència del judici acabi sent condemnatòria, Junqueras assegura que "parlar d'un indult és tant com admetre la culpabilitat":

"Parlar d'un indult és tant com admetre la culpabilitat. I no soc culpable de cap dels càrrecs de què se m'acusa. No hi ha delicte, només un profund amor a la justícia i la llibertat."

Junqueras assegura que l'1 d'octubre del 2017 va servir per "posar Catalunya al mapa del món" i diu que li hauria agradat que el referèndum hagués estat acordat, però que l'Estat "s'hi va negar de totes i totes i ens van negar la possibilitat de parlar-ne". Defensa que "el futur passa per una majoria democràtica imbatible que exerceixi el dret a l'autodeterminació":

"Sempre hem volgut un referèndum acordat, sempre. I així continua sent. Una altra cosa és que siguem molt conscients que el règim monàrquic no en vol ni sentir a parlar i que, per tant, només la nostra fortalesa democràtica, a través d'una majoria àmplia i transversal, ho faran possible."

 

Notícia relacionada: Milers de persones en un acte a Lledoners per l'any de presó de Junqueras i Forn

Per Oriol Junqueras, les eleccions municipals seran "un bon moment per mesurar la força democràtica i la voluntat i fraternitat dels demòcrates enfront de l'autoritarisme de l'estat monàrquic". I assegura que la voluntat del seu partit és "governar bé al servei de la ciutadania i del país que volem construir entre tots".

​Junqueras defensa que "les discrepàncies són legítimes" en les negociacions amb altres formacions independentistes i assegura que a tots els processos històrics hi ha hagut debats i opinions plurals:

"En tot cas, el que hem de fer és ser més eficaços. I de debats i d'opinions plurals sempre, en tots els processos històrics, n'hi ha hagut. El que passa a Catalunya no és pas excepcional, com no ho és la presó o l'exili."

 

Pel líder republicà, el futur passa pel Tribunal Europeu de Drets Humans i defensa que la seva candidatura a les eleccions europees del maig servirà per denunciar la repressió de l'estat espanyol:

"No renunciarem a defensar-nos i a posar en evidència aquesta cacera de bruixes. Però, certament, crec que el futur passa pel Tribunal Europeu de Drets Humans. Ni hem tingut una instrucció justa, ni tindrem un judici just al Tribunal Suprem. És un judici polític i es jutja una voluntat política exercida democràticament."

Una victòria important de la seva candidatura a Europa servirà, segons Oriol Junqueras, per "anar acumulant arguments i raons, anar desemmascarant una ignomínia democràtica i anar posant de manifest l'existència d'una voluntat democràtica que no es pot recloure en cap presó". Junqueras no ha confirmat si Marta Rovira, secretària general d'Esquerra, formarà part d'aquesta llista.

El president d'Esquerra Republicana diu que cal "una estratègia i un diagnòstic compartits" i assegura que els resultats demostren que anar amb candidatures separades a les eleccions beneficia les forces independentistes més que les llistes unitàries:

"Pel que fa a les demandes electorals del PDeCAT, JxC o la Crida, els resultats són concloents. Si parlem d'eficàcia, només cal veure els resultats del 2015 i del 2017: 39,5 per cent enfront un 43 per cent. No hi ha debat sobre l'eficàcia, quan l'hem contrastada."

"Podem optar per fer-nos petits o per ser més grans, i és obvi que volem ser més grans i ser molts més, perquè volem guanyar. I per guanyar, ens cal una victòria de país, no una victòria parcial separant el país en blocs estantissos. Volem una victòria de país, i si la volem hem de treballar per fer-la possible i interpretar el país en la seva totalitat."

 

ARXIVAT A:
Govern empresonatERCJudici procésEleccions municipals 26MReferèndum 1-OOriol Junqueras
Anar al contingut