Barcelona

Junqueras dona per suspesa la intervenció dels comptes de la Generalitat

Fonts del Suprem asseguren a TV3 que el procés de suspensió no és immediat

RedaccióActualitzat

El vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, dona per fet que la intervenció dels comptes de la Generalitat ha quedat en suspens després que aquest dimarts el Tribunal Suprem hagi admès a tràmit el recurs del govern català:

"El Tribunal Suprem ha admès a tràmit el recurs del govern de Catalunya contra els acords del Consell de Ministres de divendres passat publicats al BOE dissabte. Això té efectes suspensius; per tant, l'acord de divendres passat està suspès."

Justament aquest dimarts expirava el termini que Hisenda va donar a la Generalitat abans de prendre el control de les despeses bàsiques de Catalunya.

Un procés que pot trigar 10 dies

Fonts del Suprem, però, contradiuen Junqueras i han assegurat a TV3 que el procés de suspensió no és immediat perquè el govern no ha demanat mesures cautelaríssimes en el seu recurs, un fet que els obligaria a pronunciar-se en 48 hores. Com que la Generalitat ha demanat mesures cautelars, s'ha d'obrir un procés separat i s'ha de consultar totes les parts. I això pot ser un procés que es pot allargar uns 10 dies.

Junqueras, però, diu que la jurisprudència és "extremadament clara".

De fet, hi ha jurisprudència que avala que l'Estat no pot intervenir les finances de la Generalitat, almenys, fins que hi hagi resolució del Suprem.

El govern "complirà amb les seves funcions"

Segons també ha dit el vicepresident en la roda de premsa posterior al Consell Executiu, la Generalitat disposa de tots els recursos financers per fer front a les despeses i per això el govern català "complirà amb les seves funcions".

Sobre els 1.400 milions d'euros d'aquest setembre que arriben del govern espanyol mes a mes pel finançament autonòmic, ha dit que ja són a la caixa de la Generalitat. Falta veure, però, què passarà amb els que han d'arribar a l'octubre:

"Aquests recursos són nostres i estan en comptes bancaris que són del govern de Catalunya. Com es poden apropiar d'una cosa que no és seva? Com? Per quina via? Què ho empara? Hi ha alguna ordre judicial que ho empari? Oi que no? Hem fet algun delicte en l'ús d'aquests recursos que emparés una possible via judicial?"

De Guindos dona per fet que es pagarà

Unes hores abans que la Generalitat hagi donat per fet que la intervenció dels comptes queda suspesa, el ministre De Guindos donava per fet que avui mateix es pagaria des de Madrid la sanitat i l'educació catalanes i també les nòmines dels treballadors públics.

 

De Guindos ha garantit que es farien tots els pagaments, però ha demanat a la Generalitat que li faciliti el canvi de poders perquè els diners arribin al lloc correcte en temps i forma:

"Es pagarà únicament si es certifica que aquestes despeses no tenen res a veure amb el referèndum il·legal. Evidentment, si hi ha col·laboració, no hi haurà cap problema."

De Guindos ha descrit un panorama gairebé apocalíptic de l'economia catalana en cas d'independència i ha explicat per què el procés encara no ha influït en el dia a dia dels catalans:

"L'economia catalana està creixent. A mi sempre em diuen que no es nota gens. No es nota gens perquè no s'ho creuen."

El ministre diu que la independència és il·legal i impossible, una afirmació molt semblant a la del president de les cambres espanyoles i de Freixenet, Josep Lluís Bonet:

"Una hipotètica situació d'independència, que crec que no es produirà, jo ja he dit, per activa i per passiva, seria una catàstrofe."

En un manifest, les cambres se situen del costat del govern espanyol en la defensa de l'ordre constitucional i alhora demanen diàleg i solucions al conflicte.

ARXIVAT A:
Referèndum 1-OIndependència
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut