Barcelona

Junqueras diu que hi haurà un moment en què Catalunya "haurà d'actuar com un país independent"

Junqueras confia que la pressió dels mercats financers sobre Espanya acabi facilitant la independència

RedaccióActualitzat

El vicepresident del govern, Oriol Junqueras, esbossa el futur del procés que ha engegat la Generalitat. En una entrevista a "El suplement" de Catalunya Ràdio, Junqueras assegura que "hi haurà un moment en què caldrà actuar com un país independent" per poder tirar endavant lleis com les de desconnexió per bastir la república catalana.

Tot i això, el vicepresident garanteix que la independència de Catalunya no es proclamarà mai de forma unilateral:

"El naixement de la república catalana no serà fruit de les decisions unilaterals del govern, ni tan sols d'una bilateralitat amb l'estat espanyol, sinó que sempre tindrà forts components de multilateralitat."

Junqueras confia que la pressió dels mercats financers sobre Espanya acabin facilitant la independència:

"S'ha demostrat que el PP i el PSOE són molt més sensibles a les pressions que reben dels mercats financers que no pas a la voluntat democràtica dels ciutadans."

Sigui com sigui, el vicepresident diu que el govern continuarà endavant amb el full de ruta cap a l'estat propi encara que el govern espanyol recorri contra la Conselleria d'Exteriors o les lleis clau del procés que s'han d'aprovar al Parlament. De fet, assegura que no el sorprèn la impugnació de la conselleria al Tribunal Constitucional:

"El govern espanyol ho impugna tot, impugnen qualsevol cosa que sigui útil als ciutadans de Catalunya, i ho impugnarà tot com ha fet fins ara."

Junqueras ha assegurat que tots els passos a seguir es faran "tan bé com sigui possible" i ha incidit en el fet que la futura república catalana "no dependrà només de la voluntat de l'actual govern ni de la majoria parlamentària que el sustenta".

El Pla Hidrològic, "contrari a tot"

En l'entrevista, Oriol Junqueras avisa que el nou pla de conques de l'executiu espanyol és perjudicial per a l'Ebre i assegura que el govern prendrà totes les accions necessàries per combatre'l.

"És clarament perjudicial i és clarament contrari a la normativa europea i també és contrari a la majoria democràtica de Catalunya. Per tant, és contrari a tot."

Junqueras apunta que, si cal, recorreran a les institucions europees i recorda que, precisament, el primer pla hidrològic va quedar bloquejat a Europa.

Els comptes

Junqueras és també conseller d'Economia i Hisenda. En l'entrevista ha reconegut que, tot i el bon moment de l'economia catalana, que ha crescut per sobre de la mitjana europea, hi ha problemes de tresoreria.

"Tot l'esforç que fa la societat catalana no reverteix a favor de la societat catalana. I això és per un conjunt de decisions arbitràries i injustes del govern espanyol."

Sobre els pressupostos, Junqueras afirma que la prioritat del govern és aprovar-los amb la CUP i ha apuntat que "si pot ser amb més suports, encara millor". En aquest sentit, ha afirmat que volen que l'aprovació sigui "amb la majoria més amplia possible" i per aconseguir-ho ha afirmat que seran "sensibles" a les peticions que puguin venir d'altres grups per acollir les que considerin "encertades".

Consulta pel BCN World

El vicepresident s'ha referit també al projecte de Barcelona World després que el president de la Generalitat va assegurar que no era un projecte mort i ha afirmat que tindrà el suport d'ERC sempre que sigui "un bon projecte". El republicà ha dit que el projecte que hi havia fins ara sobre la taula era "un mal projecte" que no ha donat resultats.

Junqueras no descarta fer una consulta per aprovar el projecte de BCN World, però avisa que, primer, s'ha de definir bé el projecte per veure quins suports genera.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut