Barcelona

Junqueras diu a la CUP que cal un president i una estructura de govern per assumir compromisos

Junqueras aposta per un acord amb la CUP que doni també estabilitat parlamentària al govern

RedaccióActualitzat

Esquerra Republicana manté la confiança que hi haurà acord amb la CUP que permeti investir president de la Generalitat. El líder d'ERC, Oriol Junqueras, manté l'optimisme i es mostra confiat que l'acord arribarà abans que començi la campanya electoral de les generals.

En una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio", Junqueras aposta també per un acord que doni estabilitat parlamentària:

"Estaria molt bé que ahir haguéssim tingut 64 diputats per un dia i, després, 72 per sempre"

Tot i aquest optimisme, Junqueras reconeix que les negociacions són complexes. Sobre la segona votació d'investidura, admet que esperaven com a mínim "una abstenció de la CUP". I afirma que "unes eleccions al març serien un greu error per al país en general. Per tot plegat, apressa la CUP a establir prioritats.

"Necessitem investir un president i una estructura de govern perquè s'han d'assumir compromisos"

Proposta a la CUP

El president d'Esquerra, fa dues propostes a la CUP per desencallar el debat d'investidura. Junqueras ha proposat repetir la moció de confiança al final de la legislatura dels 18 mesos i delimitar quines serien les competències que tindrien els tres caps d'àrea del nou format de Govern proposat ahir per Artur Mas. 

Sobre el document presentat per la CUP on expliquen les seves condicions per la negociació, el president d'Esquerra recorda que "el pla de xoc està pactat", però que si la CUP "el vol portar més enllà, tornem-ne a parlar". Tot i això, Junqueras avisa que cal prioritzin, perquè diu que l'infrafinançament de Catalunya no permetria ara mateix adoptar algunes d'aquestes mesures.

Qüestió de finançament

Junqueras, que es perfila com a encarregat dels temes econòmics en un nou govern, ha criticat la situació financera de Catalunya i la postura de l'Estat sobre el dèficit de les comunitats. 

"La reducció del sostre de dèficit que fixa la UE té conseqüències, el repartiment que fa l'Estat és injust."

Junqueras argumenta que el sostre de dèficit només es pot desobeir "si controles els diners; si no, te'l saltes i tens factures a pagar". Per axiò avisa que "si tot depèn de Montoro i el FLA, el marge de maniobra serà estret".

El president d'ERC diu que han explicat al BCE "les injustícies del repartiment de diners que fa l'Estat" i assegura que Brussel·les "es planteja deixar diners a regions com Catalunya".

Un error de l'ANC?

El president d'ER creu que l'Assemblea Nacional Catalana cometria un greu error si utilitza la manifestació de diumenge per pressionar la CUP per desbloquejar la investidura del president de la Generalitat. 

Junqueras veu bé una mobilització per demanar unitat, però avisa l'entitat independentista que voler pressionar la CUP podria aconseguir l'efecte contrari.

"Les entitats de la societat civil no haurien de fer pressió sobre una formació política en concret perquè perden la seva condició d'organitzacions transversals."

Finalment, Junqueras ha criticat les filtracions de les negociacions amb la CUP: 

"Les filtracions de les converses als mitjans fan molt de mal, no sé qui ho fa."

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut