Oriol Junqueras
Oriol Junqueras
Barcelona

Junqueras demana al govern espanyol que rebaixi els 380 milions d'interessos del FLA

L'any passat, l'Estat no va cobrar aquests interessos a les autonomies tenint en compte la situació d'angoixa financera que passaven, però aquest any ha decidit cobrar els mateixos que el 2014, un 0,834%

RedaccióActualitzat

El vicepresident del govern, Oriol Junqueras, ha xifrat en 380 milions els diners que s'estalviaria la Generalitat si l'Estat suprimeix els interessos del Fons de Liquiditat Autonòmic, l'anomenat FLA.

En una entrevista a RAC1, Junqueras ha reclamat al govern espanyol que aprofiti l'estalvi que li podria suposar la baixada dels tipus d'interès oficials per rebaixar el que cobra a les comunitats.

Des que el 2012 es va posar en marxa el mecanisme del FLA, el Fons de Liquiditat Autonòmica, el govern central ha prestat any rere any diners a les autonomies a canvi d'uns interessos. Els ha ofert, per tant, crèdits a uns tipus d'interès per sobre del que el mateix tresor havia de pagar per obtenir aquests mateixos diners, però, d'altra banda, si les autonomies haguessin hagut d'anar als mercats a buscar pel seu compte els diners haurien hagut d'acabar pagant encara més.

Només l'any passat, l'estat va decidir no cobrar aquests interessos a les autonomies tenint en compte la situació d'angoixa financera que passaven.

Per aquest any, en canvi, el govern espanyol en funcions ha decidit de moment tornar a cobrar els mateixos interessos que el 2014, concretament un 0,834%. La Generalitat, com altres autonomies, reclama que aquests interessos es tornin a eliminar, o, com a mínim, es rebaixin. Una petició que, segons ha dit Oriol Junqueras cobra especial sentit després de la rebaixa de tipus anunciada ahir per Mario Draghi. Segons Junqueras, la factura dels interessos que Catalunya ha de tornar a l'estat pel FLA pugen a 380 milions d'euros.

"Seria millor que en lloc dels 0,834 fos el 0,05 o en aquest cas el 0,0%? Per cert, l'any passat, 2015, va ser del 0,0%. També és un fet i també l'explico, no passa res. Seria millor? Bé, aquest any ens estalviaria 380 milions d'euros."  

Els estats, però, no es financen al 0%, malgrat que els tipus oficials estiguin a aquest nivell des d'aquest divendres. El Tresor ha d'acabar pagant el preu que marquen les subhastes de deute públic. I en les últimes setmanes, els bons a dos i tres anys sí que s'han mogut al voltant del 0%, però per les obligacions a 10 anys, per exemple, s'està pagant uns interessos superiors a l'1%. I aquesta és la durada que tenen els préstecs del FLA: 10 anys.


Al mateix temps que Junqueras feia aquestes declaracions, el ministre Margallo assegurava que l'agència de ràting Standard and Poors havia estat a punt de declarar la Generalitat en fallida.

"Hi havia una amenaça de nota d'una agència de qualificació que anava a declarar el "default", que Catalunya està en fallida. I això seria un greu problema als mercats financers."

Des de la Conselleria d'Economia hi treuen importància, i ara esperen que finalment el consell de ministres autoritzi aviat la Generalitat per passar de curt a llarg termini 1.600 milions d'euros que deuen a les entitats financeres.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut