Barcelona

Junqueras: "Convocar eleccions ara no és la millor manera d'avançar" 

Pel que fa al trasllat massiu de les seus socials d'empreses catalanes fora de Catalunya, el vicepresident del govern ha dit que això no té impacte sobre l'IVA, l'IRPF o l'impost de societats

RedaccióActualitzat

Oriol Junqueras descarta convocar eleccions en aquests moments. En declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio", el vicepresident del govern i conseller d'Economia ha remarcat que tenen un mandat democràtic: "La meva posició és claríssima, convocar eleccions ara no és la millor manera d'avançar".

Junqueras ha explicat que no li consta que hi hagi cap contacte amb el govern espanyol. I ha dit que la seva sensació és que "no tenen clar" a La Moncloa quan i com aplicaran l'article 155 de la Constitució a Catalunya: "Els calendaris canvien cada dia. No és fàcil d'aplicar."

El vicepresident no ha concretat quan té previst el govern declarar la independència:

 

"Si fos per mi hauríem declarat la independència fa 40 anys, però no era una opinió majoritària. Afortunadament, ara ho és. Però ara no depèn només de mi. La meva opinió és que cal fer-ho de la millor manera possible amb el temps més curt possible. A mi el que em pertoca, com tantes altres vegades, és preservar la unitat que fa possible que això passi."

 

Junqueras ha assegurat si es declara en breu la independència es podran pagar les nòmines dels serveis públics. Ha tret ferro al trasllat massiu de les seus socials d'empreses catalanes fora de Catalunya, i ha destacat que 260.000 empreses no s'han mogut:

 

"Sobre l'IVA, l'IRPF o l'impost de societats, el moviment d'empreses no té impacte. A més, totes aquestes empreses diuen que són mesures de caràcter temporal a l'espera que hi hagi estabilitat. I nosaltres som l'encarnació de l'estabilitat, tal com hem demostrat amb la nostra gestió. No només no tindrà impacte, sinó que segur que tothom interpretarà que hi ha oportunitats rellevants de futur, com ha passat en tants altres casos i tantes economies (···) Si algú no inverteix en una economia que creix més que les del seu entorn, estarà cometent un error."

 

La Generalitat, ha dit Junqueras, està en condicions de recaptar impostos sense interferències de l'Estat encara que sembli impossible, igual que semblava impossible que l'1 d'octubre hi hagués urnes. Ha fet la comparació després de subratllar que no vol parlar públicament d'estructures d'estat perquè aleshores es detenen 14 persones:

 

"Que unes urnes que no existien però que en canvi hi van ser, doncs hi van ser per obra de l'Esperit Sant, no? Passen coses d'aquestes. Confiï que aquest país és capaç, per intervenció de qui sigui, per intercessió de qui sigui, de continuar afrontant coses que tothom diu que són impossibles d'afrontar."

 

Reunió amb multinacionals per evitar que marxin

El conseller es reuneix precisament aquest divendres amb representants d'empreses multinacionals amb seu a Catalunya, enmig de la preocupació per la fuga de seus arran de la incertesa generada per la situació política. Junqueras ha assenyalat que cada dia es reuneix amb empreses i els explica dades com el rècord històric d'inversió estrangera.

A la trobada assistiran directius d'una dotzena de companyies que mantenen actualment els seus centres d'activitat o domicilis socials a Catalunya, com la tecnològica Hewlett-Packard, el fabricant de trens Alstom, Microsoft, el despatx d'advocats Baker & McKenzie o la firma logística Segro, segons avança "El Confidencial".

ARXIVAT A:
Procés català
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut