Brussel·les

Juncker: "Si arribéssim a una solució aquesta nit, seria massa simplista"

Els caps d'estat i de govern de l'eurozona es reuneixen aquest dimarts per decidir si reprenen les negociacions amb el govern de Syriza

Actualitzat

Els caps d'estat i de govern de l'eurozona es reuneixen avui en una cimera extraordinària per decidir si reprenen les negociacions amb el govern de Syriza després del "no" en el referèndum de diumenge.

Hores abans de la trobada, el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ha pres la iniciativa amb les declaracions següents:

"La meva voluntat és evitar un 'Grexit'. Alguns a la Unió Europea, de forma oberta o no, estan a favor de l'escissió. La meva experiència vital diu que les respostes simples acostumen a ser les equivocades. Europa és la lluita contínua per trobar solucions."

Juncker, que havia demanat el "sí" en el referèndum, s'ha mostrat conciliador en la seva primera intervenció després del "no" massiu dels grecs a les condicions que volien imposar-los els creditors. 

"Ningú vol expulsar-los" ha estat el missatge que ha adreçat als grecs, i ha promès que la CE "s'esforçarà perquè es reprenguin les negociacions".

Juncker descarta un acord ràpid i demana deixar de banda "els egos"

Des d'Estrasburg, durant una intervenció al Parlament Europeu, Juncker ha descartat arribar a una solució ràpida sobre Grècia. Merkel i Hollande tenien pressa per trobar una sortida dilluns i afirmaven que "ja no queda temps". Rajoy, en unes declaracions a Telecinco al vespre els seguia: "El que a mi m'agradaria és que les coses es desenvolupessin amb rapidesa."

Juncker ha aturat el cronòmetre. "Si arribéssim a una solució aquesta nit seria massa simplista", ha alertat, potser conscient que les solucions per sortir del pas i contemporitzar no han donat resultat i han esgotat la paciència dels grecs.

Ara bé, el president de la Comissió Europea ha demanat deixar de banda "els egos" en la taula de negociació, una petició que es podria interpretar com una al·lusió al dimitit Varufakis i els seus enfrontaments amb els col·legues de l'Eurogrup, o a l'orgull ferit dels grecs.

"No es tracta de veure qui té raó, sinó d'apartar el nostre petit ego, fins i tot el meu gran ego", ha dit. 

L'eurocomissari Moscovici afirma que la CE "no es resigna" a un "Grexit"

També s'ha mostrat optimista el comissari europeu d'Afers Econòmics i Financers, Pierre Moscovici, que ha afirmat que l'executiu comunitari "no es resigna" a un "Grexit". Per a l'eurocomissari, la sortida de Grècia de la zona euro seria "un fracàs col·lectiu terrible".

"La CE no es resigna al 'Grexit', seria un fracàs col·lectiu. No ho volem, però correspon a Grècia dir com vol actuar per evitar el pitjor escenari, el que no volem", ha afirmat Moscovici, que ha passat també la pilota al bàndol dels grecs a la seva arribada a la reunió de ministres d'Economia i Finances de la zona euro.  

Dijsselbloem: "Grècia necessita un acord urgentment"

En to més neutral que Juncker, el president de l'Eurogrup i ministre de Finances neerlandès, Jeroen Dijsselbloem, ha considerat que escoltaran els grecs. Preguntat sobre quant de temps està disposat a negociar, ha dit que és Grècia qui hauria de tenir pressa.  "La pressió la té Grècia. Els seus bancs estan tancats, la situació és crítica. Per tant, crec que el govern grec es beneficiaria enormement amb propostes serioses i creïbles."

La proposta grega inclourà una pujada de l'IVA i la reestructuració del deute

El govern grec presentarà avui una proposta a l'Eurogrup en línia amb l'última oferta de les institucions. Segons un portaveu de l'executiu hel·lè, Tsipras inclourà una pujada de l'IVA i la reestructuració del deute.

Tsipras tornarà a Brussel·les amb nou ministre de Finances, Euclid Tsakalotos, i una nova proposta sota el braç. El nou pla grec inclouria alguna suavització del calendari. El primer ministre grec hauria exposat la proposta en les últimes hores als líders de l'oposició, que l'han valorat i han emès un document instant al pacte. En tot cas, ha dit Tsipras, haurà de ser un pacte que no traeixi el poble grec en el seu mandat ni en els més vulnerables, que veuen com el referèndum no ha comportat encara cap millora en el seu dia a dia, amb els bancs tancats i els caixers amb restriccions de 60 euros diaris.

Des de França, el primer ministre francès, Manuel Valls, ha assegurat que Europa no pot assumir el risc d'una sortida de Grècia de l'euro i es mostra convençut que "hi ha bases per a l'acord".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut