ANÀLISI

Jugar al canvi de cromos. Virgínia per Ohio?

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Nicolás Valle

Periodista de la secció d'Internacional de TV3

@NicolasValle
Actualitzat
La situació de les enquestes:

Obama: 281, Romney: 191

Notícies dolentes per a Romney. Les enquestes confirmen que Carolina del Nord és un estat indecís després d'estar mesos en el compte de Romney.

Obama, en canvi, veu sortir la llum després d'estar massa temps en el marge dels 250-270, massa perillós. Recordo que la victòria està en 270. Ara veu com Ohio, Iowa i Nou Hampshire es confirma que passen de ser "Tossup" a "Lean Obama".

Ho diuen:

Gravis Marketing: Iowa (Obama +4)
Grove Insight: Ohio (Obama +4)
Univ. of New England: Nou Hampshire (Obama +4)

Poden ser les dades bones en creació de llocs de feina, l'actitud davant del "Sandy", la por dels districtes industrials pel que fa a Romney, que sé jo. Sigui com sigui aquestes dades permeten als demòcrates jugar múltiples cartes, especialment en una cosa tan important com la despesa electoral. Queden 4 dies per a les eleccions i la xequera comença a trontollar. 

Romney necessita invertir tots els diners que té, i els que no té, en tots els "Tossup" (Colorado, Carolina del Nord, Virgínia i Florida) i ens els "Lean Obama", que són 7 (Vegeu mapa).

Obama es pot permetre el luxe de dosificar, injectar els diners que té, en els tres o quatre estats indecisos.

És com un intercanvi de cromos i un joc de sumes i restes.

A Obama ara mateix li sobren 11 vots electorals, per exemple Iowa (6). Fins i tot podria oblidar-se d'Ohio (18), sobresaturada de propaganda, i apostar per Virgínia (15) i conservar Nou Hampshire (4). 18 per 19, fins i tot guanyaria un vot electoral.

Perdre Ohio és un luxe que es poden permetre els demòcrates, conscients de l'obsessió que tenen els republicans amb aquest estat. Una obsessió que té una explicació: tots els presidents republicans de la història, que són 18, han guanyat a Ohio. I és aquesta superstició la que fa que, any rere any, els "reps" dediquin milionades a obtenir els compromissaris d'aquest estat en lloc de lluitar per altres districtes.

Obama respira però no ho hauria de fer. Hi ha massa color "blau clar" al mapa. Encara Wisconsin (9) o Pennsilvània (20) estan en aquesta situació, massa vots en l'aire. I si mirem les enquestes d'avui, veurem la "lletra petita": els indecisos.

Iowa (Obama +4) 4 indecisos
Ohio (Obama +4) 6 indecisos!!!
Nou Hampshire (Obama +4) 4 indecisos

Massa indecisos per somniar a tornar a alçar la mà i dir "I solemnely swear..."
Anar al contingut