Primer pla del director de 'Timecode' Juanjo Giménez, després que el curt hagi estat nominat a l'Oscar aquest dimarts 24 de gener (HO…
Primer pla del director de 'Timecode' Juanjo Giménez, després que el curt hagi estat nominat a l'Oscar aquest dimarts 24 de gener (HORITZONTAL)

Juanjo Giménez, director de 'Timecode': "Per un curt és complicadíssim arribar fins aquí"

ACN Barcelona.-"Quan hem vist el nom a la pantalla hi ha hagut una explosió sensacional", confessa Juanjo Giménez, director del curtmetratge 'Timecode' nominat aquest dimarts a l'Oscar en la seva categoria. El realitzador i professor a l'Escola de Cinema de Reus, que ha seguit l'anunci de les nominacions al costat del seu equip, amics i familiars en un bar de Gràcia, constata la dificultat d'arribar "fins aquí" amb un curtmetratge. "Són molts els talls que implica una nominació com aquesta, és complicadíssim", subratlla. Però en aquest punt Giménez ja no descarta obtenir "l'estatueta" en la cerimònia dels Oscar, aquest dijous. Seria, diu, "la cirereta", per bé que la nominació ja dóna visibilitat i "obre l'accés" als circuits comercials. En tot cas, el director es congratula "si la nominació ajuda" a fer que creixi a Catalunya l'interès per un gènere cinematogràfic "que no és fàcil de treure del circuit especialitzat".

El curt català 'Timecode' competirà per l'estatueta al millor curtmetratge de ficció contra 'Ennemis Intérieurs', 'La Femme et le TGV', 'Silent Nights' i 'Sing'. Aquesta nominació, sense precedents en la cinematografia catalana, és un esglaó més en la trajectòria ascendent del film. La producció de Nadir Films i l'Escola de Cinema de Reus ja es va fer amb la Palma d'Or de Canes, amb el Premi Especial del Jurat de l'Asiana International Short Film Festival de Seül, el Tercer Premi 'Ciudad de Alcalá' i el Premi del Públic al Festival de Cine de Alcalá de Henares, entre altres. A més, el curt també està nominat als imminents Premis Gaudí i als Goya. Però la nominació a l'Oscar "només passa una vegada a la vida", convenia aquest dimarts el director Juanjo Giménez. "Estem gaudint del moment perquè sabem que arribar fins aquí és molt difícil", ha expressat, assaborint encara una notícia que havia arribat feia poca estona.Giménez ha subratllat que, especialment per un curt, és "complicadíssim" accedir a una nominació com aquesta, pels molts talls previs que ha de passar abans d'optar a rebre el premi d'un gran festival (Canes) que qualifiqui, entrar a la llista prèvia de 140 candidates i, el moment decisiu, entrar a la "shortlist" de les 10 finalistes, prèvia a la nominació final d'avui. Havent superat tots aquests esculls, el director ja no descarta res. "Sabem que és molt difícil perquè competim amb curtmetratges que estan entre el millor de l'any, però una vegada hem arribat fins aquí lluitarem per l'Oscar, és clar". Ara bé, la nominació en ella mateixa és ja un gran premi, segons reconeix. "És important perquè t'obre l'accés al circuit dels Oscar (Hollywood), significa estar allà". I afegeix: "Si això ajuda i fa que la gent s'interessi pels curts, benvinguda sigui, perquè no és fàcil treure el gènre dels circuits especialitzats". A propòsit de la visibilitat del curtmetratge, el realitzador abunda en la "batalla constant" que cineastes com ell lliuren per popularitzar-lo com a gènere. A més, Giménez trenca una llença en favor dels curts, en el sentit que "hi ha talent, qualitat, i una diversitat de mirades i temàtiques potser superiors al llargmetratge". "Sempre dic que la gent que s'apropa al curtmetratge no surt decebuda", rebla.

Anar al contingut