Miami

Juanes i Bosé van estar a punt de suspendre el concert de l'Havana per les imposicions del règim castrista

El concert del diumenge passat a l'Havana, organitzat pel cantant colombià Juanes, va estar a punt de suspendre's hores abans, quan les autoritats cubanes van voler prohibir l'accés de persones sense camises blanques i van reservar un espai estrictament vigilat per convidats especials davant de l'escenari. Segons es veu en un vídeo difós a Miami pel programa "Paparazzi", de MegaTV, tant Juanes com el seu col·lega espanyol, Miguel Bosé, es van enfrontar a les autoritats cubanes, oposant-se a les imposicions d'última hora.

Actualitzat
Inicialment s'havia difós un enregistrament d'àudio, però el vídeo, gravat per un telèfon mòbil, permet sentir més clarament altres detalls de l'enfrontament.



En cert moment, Miguel Bosé diu: "No es fa el concert, no es fa el concert, perquè no podem més ja complir amb totes les bones voluntats i tot el que esdevé. Tot, tot, tot, ho hem passat tot. Ho hem fet tot, hem complert amb tot. Vam venir amb bona voluntat, sense cap discurs polític, Ivette. Qui pugui que ho faci ja, que desbloquegin la situació o no hi ha concert."

La funcionària cubana amb prou feines aconsegueix dir "han d'entendre que ha estat molt difícil portar-los aquí'', quan Juanes es queixa obertament que està sent vigilat de prop. Una veu no identificada li contesta que "allí'' (al concert) no hi havia policies, només artistes''.

Tot indica que l'incident va tenir lloc al vestíbul de l'Hotel Nacional, poc abans de les onze del matí. Els organitzadors cubans havien anunciat que el públic hi podia accedir a partir de les nou. Però, segons informes de premsa, els quatre accessos al recinte a la plaça de la Revolució es van obrir a les 11 sota un estricte control policial.

Enmig de la discussió Juanes no aconsegueix contenir la seva emoció, i es refereix directament a la prohibició: "És que no ens podem permetre que la gent que ha vingut a veure el concert normal no pugui entrar al xou.'' "Llavors, si no porten la camisa [blanca] no poden entrar al concert?", va preguntar Juanes.

Al vídeo es veu clarament com la tensió va pujant i els funcionaris cubans es mouen nerviosament al voltant del grup. Una de les condicions acordades entre els artistes i el govern cubà va ser que el concert fos obert a tothom.

Els artistes són a punt de decidir anar-se'n de l'Havana i cancel·lar el concert, quan el cantant principal del grup cubà Orichas, Yotuel Romero, fa notar a Juanes: "Si parem ara, hauran guanyat ells." Finalment, Juanes, Bosé i Tañón van acabar plorant abraçats. Bosé deia: "Per què ens castiguen així? Per què ens maltracten així? Per què ens humilien així? Per què ens estan pegant? Per què ens estan acusant de coses que nosaltres mateixos no podem entendre ni explicar?"
Anar al contingut