Juan José González Rivas és el nou president i Encarna Roca, la vicepresidenta
Juan José González Rivas és el nou president i Encarna Roca, la vicepresidenta
Madrid

Juan José González Rivas, nou president del TC, i la catalana Encarna Roca, nova vicepresidenta

González Rivas procedeix del Suprem i té orientació conservadora. Roca és catedràtica i està considerada més progressista

RedaccióActualitzat

El conservador Juan José González Rivas és el nou president del Tribunal Constitucional. El ple del TC l'ha elegit aquest matí en substitució de Francisco Pérez Cobos, que ha acabat el seu mandat. La Vicepresidència l'ocuparà a partir d'ara la magistrada catalana Encarna Roca.

González Rivas està considerat d'orientació conservadora, mentre que Encarna Roca és més progressista. En els dos casos han estat escollits en primera votació, amb vuit vots a favor i quatre abstencions.

Un president amb marcat perfil conservador

Nascut a Àvila, Juan José González Rivas va entrar com a magistrat al Tribunal Constitucional el 2012. Amb un marcat perfil conservador, prové del Tribunal Suprem, on era especialista en contenciós administratiu. Té forts valors religiosos. Va ser un dels magistrats que va firmar un vot particular en contra de la sentència que va avalar el matrimoni homosexual. També va encapçalar el sector contrari a l'assignatura d'Educació per a la Ciutadania que va impulsar el govern de Rodríguez Zapatero.

El procés sobiranista és un dels reptes que haurà d'afrontar González Rivas com a nou president del TC. El seu antecessor, Francisco Pérez de los Cobos, va admetre en el seu últim discurs que la via judicial no havia funcionat. L'esperen més de 140 sentències per resoldre, entre les quals hi ha el recurs del PP contra la llei de l'avortament de Zapatero.

Una catalana a la Vicepresidència

La nova vicepresidenta, Encarna Roca, nascuda a Barcelona, és magistrada del Tribunal Constitucional des del 2012, quan hi va entrar a proposta pel Parlament de Catalunya. Tot i que al principi se la va considerar del sector progressista, en els últims mesos ha votat sovint amb la majoria conservadora. Va ser una de les magistrades que va firmar la suspensió de la llei de consultes i el referèndum del 9-N. Sempre ha defensat que el Constitucional hauria d'atendre temes jurídics i no polítics. També va ser la ponent de la sentència que el 2016 va declarar inconstitucional la llei que prohibia les corrides de toros a Catalunya. Roca va ser la primera dona catedràtica en Dret Civil a Espanya i la quarta que va accedir al Tribunal Suprem, on es va caracteritzar per dictar sentències que van ser un referent en matèria de família i igualtat.

Anar al contingut