Jové i Salvadó, per primer cop des del 20S: "Ens van voler deshumanitzar i humiliar"

Els dos exalts càrrecs del Departament d'Economia denuncien el tracte que van rebre durant la seva detenció ara fa un any

RedaccióActualitzat

Un any després del 20S, TV3 ha pogut entrevistar Lluís Salvadó, exsecretari d'Hisenda, i Josep Maria Jové, exsecretari general de Vicepresidència i d'Economia i Hisenda.

Per primera vegada, aquests dos exalts càrrecs de la Generalitat expliquen com van anar la seva detenció i la declaració davant del jutge.

Tots dos parlen de tracte humiliant i de voluntat de deshumanitzar-los.

El 20 de setembre de 2017, les detencions de Salvadó, Jové i d'una desena més de treballadors públics van ser l'espurna d'una protesta multitudinària davant del Departament d'Economia, al centre de Barcelona, que va acabar suposant l'empresonament dels presidents d'Òmnium Cultural i de l'ANC, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez. Salvadó i Jové van quedar en llibertat al cap de 48 hores, el dia 22.

 

El primer moment que van saber que estaven detinguts va anar així:

SALVADÓ: "Vaig obrir la porta i em trobo allà tres guàrdies civils i una secretària judicial que em diuen que porten una ordre de registre. Procedeixen a fer el registre de casa meva sense que jo pugui comptar amb l'assistència de la meva advocada."

JOVÉ: "Em van treure del cotxe, se'm van emportar ràpidament la meva bossa, la maleta que portava de treball i em van prendre el mòbil. Amb certa sornegueria em va dir que suposava que ja sabia per què m'havia detingut."

SALVADÓ: Eren plenament conscients que érem alts càrrecs del govern. Ens havien seguit, ens coneixien. La relació va ser molt cordial. Començo un periple de trasllats. [Primer] a la caserna de la Guàrdia Civil de la Travessera de Gràcia. Al cap d'un parell d'hores se'm trasllada cap a la Ciutat de la Justícia per resoldre l'habeas corpus."

Salvadó recorda que van sortir de la caserna de Travessera "acompanyats dels cants, de les cassoles, de la gent que estava fora".

 

Jové, per la seva banda, denuncia que "el mateix jutge que havia ordenat les nostres detencions era el jutge que havia de dirimir si aquestes detencions eren correctes".

 

Un dels pitjors moments va ser el trasllat per declarar:

SALVADÓ: "El matí del dia 22 [de setembre de 2017] ens tanquen en una furgoneta. Emmanillats. Tanquen la porta, posen la calefacció al màxim. Ens tracta malament la Guàrdia Civil que ens porta de Travessera fins a la Ciutat de la Justícia. I el jutge ens vol [fer] passar una segona humiliació fent-nos declarar emmanillats."

L'altre, la pròpia declaració davant del jutge:

SALVADÓ: "No et vols acabar d'imaginar que poguessin treure converses amb amics, converses amb la teva filla de 8 anys... Que poguessin arribar a manipular d'una forma tan salvatge."

Recordant tot el que van viure entre el 20 i el 22 de setembre, Jové parla d'una "operació de voler-nos deshumanitzar, de voler-nos humiliar als detinguts."

 

Per la seva banda, Salvadó assegura que "als que patim aquestes conseqüències de les clavegures de l'estat, evidentment, ens fa refermar en les nostres conviccions que volem un futur -en el meu cas, per a les meves filles- molt diferent".

 

ARXIVAT A:
20S
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut