Futbol

Joseph Blatter inaugura el 65è congrés de la FIFA demanant als membres que facin pinya davant l'escàndol de corrupció

Joseph Blatter inaugura el 65è congrés de la FIFA demanant als membres que facin pinya davant l'escàndol de corrupció

Actualitzat

El president de la FIFA, Joseph Blatter, ha demanat aquest divendres a les associacions nacionals de futbol "tancar files" en els temps difícils que viu l'organització pels escàndols de corrupció en els quals estan involucrats membres de la cúpula, arran de la investigació a càrrec d'estaments dels Estats Units que ha portat a diverses detencions aquesta mateixa setmana. "He parlat de fer un gir, hem de fer pinya i anar cap endavant", ha dit en presentar l'informe del mandat que conclou avui.

Blatter ha al·ludit directament als casos de corrupció que afecten la FIFA, revelats dos dies abans d'aquest congrés anual, i ha explicat que ha modificat l'informe per tenir en compte aquests últims esdeveniments, als quals indirectament ha dedicat pràcticament tot el discurs. Ha reiterat, a més, el que ja havia dit anteriorment: "Accepto que el president de la FIFA és el responsable de tot. Vull compartir aquesta responsabilitat amb vostès, o almenys amb el Comitè Executiu, però no podem controlar permanentment tots els que estan en el futbol. Els culpables són individus i no el conjunt de l'organització."

El suís, de 79 anys, es presenta a una nova reelecció, amb la qual aspira a un cinquè mandat, però les crítiques i manifestacions d'oposició s'han endurit arran dels casos de corrupció destapats. A la presentació oral de l'informe, durant la qual ha semblat molt serè i distès, Blatter ha dit que la reforma de la FIFA que va emprendre buscava justament reforçar els mecanismes de control, encara que ha reconegut que els fets coneguts recentment indiquen que s'ha fracassat en aquest objectiu.

"Veiem els mals resultats que estem obtenint", ha admès. No obstant això, ha comentat amb ironia que "tampoc és bo que això surti dos dies abans de l'elecció". Algunes veus han relacionat el moment de la detenció de set directius de la FIFA a Zuric i la confiscació de documents i dades electròniques a la seva seu -com a part de dues investigacions penals diferents- com un intent per debilitar la candidatura de Blatter. Totes dues intervencions es van fer dimecres.

El president ha utilitzat gran part de la compareixença per insistir que els òrgans de control de la FIFA "no poden controlar 300 milions de persones", considerats com a membres actius de l'organització. "En cap país un sol tribunal pot controlar-ho tot. Això cal entendre-ho", ha recalcat.

Blatter també s'ha donat crèdit per la importància que la FIFA ha adquirit en els disset anys que l'ha dirigit, durant els quals "s'ha convertit en una empresa". "Ja no és club. És una gran empresa que requereix la comprensió i el suport dels seus accionistes, que són vostès, les associacions nacionals de futbol", ha dit als presents.

Joseph Blatter ha inaugurat el 65è congrés de la FIFA i ha demanat als representants de les 209 associacions -totes ells presents a la sala- que demostrin que "som capaços de dirigir la FIFA junts". El dirigent els ha invocat a mostrar "esperit d'equip" per "resoldre els problemes" que enfronta la institució més representativa del futbol mundial. També els ha demanat que, al llarg d'aquesta crucial jornada, donin mostra de "disciplina, respecte i joc net, com si estiguéssim en un estadi i estiguéssim jugant futbol".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut