Barcelona

Josep Pujol diu que la seva mare va estripar una part de la carta de l'avi Pujol

"Jorge Moragas és el senyor que més mana i té la missió de neutralitzar el procés sobiranista." El tercer fill de Jordi Pujol ha parlat per primera vegada en directe sobre el cas Pujol a "El Matí de Catalunya Ràdio".

RedaccióActualitzat

Avui, "El Matí de Catalunya Ràdio" ha entrevistat Josep Pujol Ferrusola. És la primera vegada que un membre de la família Pujol ha explicat en directe el seu punt de vista sobre el cas Pujol. Entrevistat per Mònica Terribas, Josep ha dit que parla en nom seu i també d'"alguns membres de la família", i ha afirmat que Jordi Pujol ja era ric quan va arribar a la presidència de la Generalitat:

""El 1979, el meu pare va ser una de les tres persones que va fer la declaració de renda més alta d'aquest país."

Josep Pujol ha afirmat que el seu pare va fer els diners gràcies a la fortuna del seu avi, aconseguida amb el que "suposa" que eren "negocis grisos", sobretot tràfic de divises, i que, en un moment concret, va ser Jordi Pujol qui va orientar a què dedicava els diners l'avi:

"El meu avi va posar la seva fortuna i la seva vida al servei del seu fill."

Durant l'entrevista, Josep Pujol ha confessat que la seva mare va estripar una part de la carta de la suposada deixa de l'avi Florenci Pujol:

Josep Pujol: "Hi falten les pàgines principals, que són: 'si passa alguna cosa, has de parlar amb aquell senyor', que és una de les instruccions de com fer-ho, que hi havia escrites. Això era una carta i només se'n conserven les quartilles del mig."

Mònica Terribas: "I com pot ser?"

Josep Pujol: "Perquè la mare les va destruir, fa molts anys."

Mònica Terribas: "I us va dir per què?"

Josep Pujol: "Perquè no volia que hi hagués cap traçabilitat d'aquest tema. Aquests diners no han existit, l'objectiu d'aquests diners era mantenir-los opacs, perquè no podíem explicar que els fills del president de la Generalitat tenien diners a Andorra. I aquest és el nostre pecat."

No sap si va haver-hi diners dels Pujol a Suïssa

Josep Pujol ha explicat que el seu avi va morir pocs mesos després que Jordi Pujol es convertís en president de la Generalitat, i que la família va confiar en el seu cosí, Joaquim Pujol, que es va encarregar de la gestió dels diners que Florenci Pujol tenia fora del país.

El fill de Jordi Pujol ha assegurat que no saben exactament com va gestionar els diners el cosí, i que no saben ni tan sols si va obrir comptes a Suïssa, o no. Josep Pujol ha dit que això ho hauria de fer la justícia espanyola, demanant la informació directament als bancs suïssos.

"El llit és el mateix des de fa 40 anys"

Josep Pujol ha negat que la seva família sigui un clan que actuï de manera unànime, i ha volgut destacar que cada membre ha fet la seva vida. I, sobretot, ha defensat el seu pare, que ha assegurat que no li han interessat mai els diners:

Josep Pujol: "Si vas a casa els pares, el llit és el mateix des de fa 40 anys. Dormen en un llit de metre trenta. La taula és la mateixa..."

Mònica Terribas: "Això no vol dir res."

Josep Pujol: "Ja ho sé, però suposo que si tens 3.000 milions, et canvies el llit o et compres una altra casa. Vull dir que el perfil humà i d'estil de vida, el perfil dels valors que ell defensa, és consistent amb el seu estil de vida."

Pel que fa als negocis de la resta de germans, a Jordi Pujol Ferrusola no l'ha defensat gaire:

"No puc posar la mà al foc que el meu germà no hagi comès delictes, perquè no conec els seus negocis."

Víctimes d'una "guerra" entre bancs

Pel que fa als diners dels Pujol a Andorra, Josep ha assegurat que van passar els diners que tenien a Andbank a la BPA, i que ha dit que eren 4,3 milions d'euros. Ha afegit que arran d'aquest canvi, ara la seva família està sent víctima d'una "guerra" que hi ha entre aquests dos bancs.

Josep Pujol ha reconegut que ell té 2 milions i mig d'euros a Andorra, que ha admès que va regularitzar amb l'amnistia fiscal del ministre Montoro. En aquest sentit, ha afirmat que ell mai ha comès cap delicte fiscal, perquè cap inspecció fiscal no li ha trobat mai que hagi deixat de pagar els impostos corresponents.

També ha assegurat que ell havia estat, durant dècades, amic personal dels germans Cierco, els responsables de la BPA, ara intervinguda i nacionalitzada, però els ha acusat d'haver fet arribar a la justícia espanyola documents que ha qualificat de "falsos". En aquest sentit, ha negat que la nota manuscrita que s'ha atribuït a la seva mare i en la que es definia com a "mare superiora de la congregació", l'hagués escrit Marta Ferrusola.

Jorge Moragas, l'origen del cas Pujol

Pel que fa a l'origen del cas Pujol, Josep ha disparat directament contra Jorge Moragas, director del gabinet de Mariano Rajoy a la Moncloa, com a màxim responsable. Segons ha dit, Moragas era amic íntim de Victoria Álvarez, la dona que va ser amant del seu germà Jordi.

Segons el seu relat, Moragas va "utilitzar" Álvarez i va aprofitar la gravació de la Camarga entre ella i Alícia Sánchez-Camacho, per posar en marxa una operació contra la seva família. Pujol ha donat a entendre que en aquesta operació Moragas actua per delegació de Rajoy:

"Jorge Moragas és el senyor que més mana. I té una missió, que és neutralitzar el procés sobiranista."

En aquesta operació hi podria haver participat molt activament Jorge Fernández Díaz, mentre va ser ministre de l'Interior. En aquest sentit, Josep Pujol ha assegurat que el comissari de policia José Villarejo li va dir que tenia instruccions de Fernández Díaz de vigilar-los, i que li va admetre que era l'autor del famós informe de la UDEF que els incriminava:

"Li vaig explicar que jo treballava a Indra i ell em va dir que ho sabia tot de mi: ‘Tu estàs anant molt a Rússia, sabem que estàs muntant una xarxa de proveïdors d'armament per muntar l'exèrcit català'."

Segons Josep Pujol, un any després d'aquesta conversa i quan el cas Pujol ja estava en marxa, va tornar a veure Villarejo, que li va dir que es podia aturar si l'expresident Pujol feia "unes declaracions clares en contra del procés independentista".

Josep Pujol ha arribat a assegurar que ha perdut la feina que tenia a l'empresa Indra per pressions exercides directament per Fernández Díaz sobre els responsables de l'empresa.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut