Barcelona

José Montilla, president de la Generalitat

José Montilla és ja el 128è president de la Generalitat de Catalunya. Ha pres possessió en un acte solemne que s'ha celebrat al saló de Sant Jordi del Palau. Hi han assistit, entre d'altres, els seus antecessors en el càrrec Jordi Pujol i Pasqual Maragall i també representants de totes les formacions polítiques catalanes. José Montilla ha volgut reservar un lloc destacat per als seus pares i la seva germana, així com per al cantant Raimon i l'exdirigent del PSUC Gregorio López Raimundo. En representació del govern central hi han assistit els ministres Joan Clos i Jordi Sevilla.

Actualitzat

Pasqual Maragall ha estat l'encarregat de pronunciar el discurs d'obertura de l'acte solemne. Visiblement emocionat, ha recordat els seus anys de treball a la plaça Sant Jaume, abans de ser alcalde, quan ho era i en aquesta última etapa com a president de la Generalitat. Maragall ha dit que marxa amb la tranquil·litat de saber que José Montilla, "un dels altres catalans", serà un bon president, capaç de conduir adequadament el canvi iniciat en l'anterior legislatura del tripartit. "Això vol dir que som una nació forta que sap fer dels que arriben ciutadans. Alguns creuen que, de catalans, en serem menys; no s'adonen que Catalunya camina en la direcció en què va el món, que és la de pàtries cada cop més grans. La nostra nova Catalunya -ha continuat- ha de ser una regió europea més gran i el nostre món, la Mediterrània."

Pasqual Maragall ha dit que marxa amb la "consciència del deure complert" i compartint amb els seus consellers la satisfacció d'haver engegat el canvi i d'haver aconseguit fites que passaran a la història, com un major autogovern i una Catalunya més plural i més diversa i, per tant, més rica i plena. Maragall ha agraït a tots els ciutadans la confiança que li han dipositat al llarg del temps, primer per fer-lo alcalde de Barcelona i, després, president de la Generalitat. Maragall ha acabat el seu discurs desitjant a Montilla i a tot el govern encert i èxit, i capacitat per superar les situacions difícils i de vegades traumàtiques que comporta governar el país. Per últim, s'ha posat a disposició del nou president.

A continuació, el president del Parlament, Ernest Benach, ha llegit el reial decret de nomenament i Maragall ha imposat la medalla del càrrec a Montilla, que, ja com a nou president de la Generalitat, ha pres la paraula. José Montilla ha començat el seu discurs amb paraules d'agraïment per a la família, per haver-li fet costat; per a Maragall, per la generositat humana que l'ha caracteritzat i el sentit de país que ha demostrat; per al conjunt de les forces polítiques, que han permès el nou govern a Catalunya i a les quals, segons ha dit, "tindrà la mà estesa per abordar qüestions cabdals del país", i per als ciutadans.

El nou president ha assegurat que vol dirigir una acció de govern eficient, objectiva, que creï polítiques socials per "desenvolupar-nos i créixer com una societat moderna, culta, solidària, respectuosa", que és el que "la societat catalana espera de nosaltres, però que també té dret a exigir als seus governants"; una responsabilitat que no assumirà sol, ha dit, sinó amb un grup d'homes i dones que formen un "equip de progrés de primera" que amb el seu treball avançaran cap a una Catalunya de futur, "compromesa amb els sectors més desvalguts de la societat; amb un govern que treballi per a les persones dependents", una de les prioritats personals del nou govern d'entesa, junt amb les polítiques per assegurar l'emancipació dels joves.

El nou president de Catalunya ha dit que assumeix les responsabilitats del nou càrrec plenament conscient del sentit històric de la seva responsabilitat i, després de mostrar-se al servei del poble de Catalunya. "Si el govern treballa de valent, si confia en el potencial català, si es compromet a retre comptes amb transparència, que ho farà", assumirà els objectius programàtics que va exposar dijous al Parlament durant el debat d'investidura.

Finalment, i després de citar uns versos de la "La pell de brau", de Salvador Espriu, per expressar com se sent, Montilla ha dit, clarament emocionat, que afronta la responsabilitat al capdavant de la Generalitat des d'aquest mateix moment com "el més humil dels servidors del poble de Catalunya".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut