Madrid

José Manuel Maza, nou fiscal general de l'Estat

Hereta les querelles contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i contra l'expresident de la Generalitat Artur Mas i els exconsellers Ortega, Rigau i Homs per l'organització del 9-N

RedaccióActualitzat

El Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres el nomenament de José Manuel Maza, magistrat del Tribunal Suprem, com a nou fiscal general de l'Estat.

Substitueix Consuelo Madrigal, que va arribar al càrrec el desembre del 2014 després de la dimissió d'Eduardo Torres Dulce i que va cessar amb l'anterior executiu.

Entre altres coses, Maza haurà d'afrontar les querelles contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i contra l'expresident de la Generalitat Artur Mas i els exconsellers Ortega, Rigau i Homs per l'organització del 9-N.

I justament el dia del seu nomenament, Maza era a Catalunya per fer una master class davant d'una quarantena d'alumnes de Dret d'ESADE. A la sortida, va fer les primeres declaracions com a futur nou fiscal general de l'Estat. Respecte a quin serà el seu posicionament al voltant dels casos oberts contra càrrecs públics catalans per desobediència, Maza ha optat per la prudència i ha evitat posicionar-se

La carpeta catalana serà central en la tasca del nou fiscal general. Tot i no haver exercit mai a Catalunya, afirma tenir-hi molt bons amics i la seva parella, que és de Barcelona.  

D'ideologia conservadora, Maza és magistrat de la sala segona penal del Tribunal Suprem i va formar part del tribunal que va jutjar Baltasar Garzón per prevaricar quan va voler investigar els crims del franquisme. En contra de la resta, Maza es va mostrar partidari d'inhabilitar-lo. També va formar part del tribunal que va arxivar per unanimitat la querella contra Iglesias i Errejón per presumpte finançament il·legal relacionat amb el règim veneçolà.

El seu nomenament es farà efectiu les pròximes setmanes. Primer, el Consell General del Poder Judicial ha d'aprovar un informe d'idoneïtat. Després, ha de comparèixer davant la comissió de justícia del Congrés dels Diputats per obtenir l'aval del legislatiu.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut