Traspàs de la cartera de Cultura entre Máxim Huerta i José Guirao (EFE)
Traspàs de la cartera de Cultura entre Máxim Huerta i José Guirao (EFE)
Madrid

Màxim Huerta: "Com si es tractés d'un llibre, passo pàgina"

José Guirao rep la cartera ministerial de mans de Máxim Huerta, que li regala un llibre d'Ana María Matute

RedaccióActualitzat

Traspàs cordial de carteres entre Màxim Huerta -el ministre més breu de l'actual període democràtic- i el seu successor al capdavant del Ministeri de Cultura, José Guirao

Huerta ha lliurat la cartera ministerial a Guirao fent diversos símils culturals

"Com si es tractés d'un llibre, passo pàgina. En una obra de teatre cau el teló. I si això fos un concert, no em demaneu bisos."

A més, Huerta ha desitjat "moltíssima sort" a Guirao al capdavant del Ministeri de Cultura, que ha dit que "és un lloc meravellós". 

"Li desitjo moltíssima sort al ministre. Gaudeix de la cultura i de l'esport. Aquest és un lloc meravellós. Al meu cap hi havia mil projectes. Sé que en el teu n'hi caben més i millors." 

Huerta ha fet un obsequi al nou ministre: la novel·la "Paraíso inhabitado", de la barcelonina Ana María Matute, un relat d'iniciació que explica el final de la infantesa d'una nena durant la Guerra Civil Espanyola.

 

Guirao ha agraït a Huerta "la seva generositat per la manera impecable com ha renunciat al ministeri", i ha tingut paraules especials per l'exministra de Cultura Carmen Alborch, de la mà de la qual va arribar al ministeri per primera vegada. "Treballar amb ella va ser meravellós i vaig aprendre molt amb ella, gairebé tot", ha assegurat.

Mirant endavant, Guirao s'ha referit a la dificultat del moment actual:

"Ja sabeu que és un moment bastant complicat, pels temps i pels pressupostos. Però hi ha dues coses que sempre donen resultat: el treball, el treball i el treball, i la prudència i la valentia en sa equilibri." 

En l'àmbit cultural, ha destacat que "sembla que hi ha consens" dels grups parlamentaris sobre l'estatut del creador, en el qual han treballat durant mesos.

I ha assegurat que intentarà "buscar el consens" i fer un "treball equilibrat entre el patrimoni -el fonament- i el volar de la creació contemporània".

 

En l'àmbit esportiu, Guirao ha dit que "l'esport és una oportunitat fantàstica per a moltes coses. Ens pot donar salut, integració, cohesió, èxits com a país i individualment".

També ha fet referència al Mundial de futbol, que comença avui: 

"No recordo res que ens unís tant com quan 'la roja' va guanyar el Mundial i els desitjo el millor."

José Guirao s'ha confessat "una mica de la vella guàrdia" i "hereu de les preguntes que ja es feien els grecs, que moltes vegades ja venien dels perses, de la Xina o de ves a saber on".

La cerimònia al Ministeri de Cultura ha tingut lloc una mica més tard que Guirao ha promès el càrrec al palau de la Zarzuela. Com el dia que ho van fer els seus companys de govern, no hi havia cap símbol religiós a la sala.

Máxim Huerta va dimitir després de fer-se públic que va defraudar Hisenda. El nou ministre ha pres possessió del càrrec en un acte al palau de La Zarzuela, davant del rei i Pedro Sánchez, sense presència de símbols religiosos, tal com va passar amb els altres membres del govern.

 

Guirao va ser director del Museu Reina Sofia de Madrid i del centre cultural La Casa Encendida, també a la capital madrilenya, durant 12 anys.

Llicenciat en filologia hispànica, va néixer a Pulpí, a Almeria, el 1959, i va ser responsable de l'àrea de Cultura de la Diputació Provincial d'Almeria als anys 80 i director general de Belles Arts i Arxius del Ministeri de Cultura del 1993 al 1994, amb Felipe González a La Moncloa.

 

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha agraït en un tuit la decisió de Guirao de fer-se càrrec del Ministeri de Cultura i Esport.

Aquest divendres, José Guirao ja podrà participar en la primera reunió del Consell de Ministres.

ARXIVAT A:
PSOEPedro Sánchez
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut