Jornada intensa als jutjats contra la corrupció

Bankia, el "cas Palma Arena", l'Agència Tributària i la FMC han estat protagonistes de diverses notícies judicials aquest divendres.
Jornada intensa als jutjats contra la corrupció
Madrid

Jornada intensa als jutjats contra la corrupció

Bankia, el "cas Palma Arena", l'Agència Tributària i la FMC han estat protagonistes de diverses notícies judicials aquest divendres.
Redacció Actualitzat

Aquest divendres ha estat un dia especialment mogut als jutjats de mig Espanya. Hi ha hagut notícies a les Balears, a Madrid i a Barcelona que tenen a veure amb diferents casos de presumpta corrupció.

A les Illes, el jutge José Castro ha obert una peça separada al "cas Palma Arena" per investigar el finançament del Partit Popular. L'ha obert l'endemà de rebre documentació del fiscal Pedro Horrach que implicaria els populars en un delicte de finançament irregular amb la reforma de la seu del partit.

El Tribunal Suprem també ha confirmat la condemna a l'expresident balear Jaume Matas per  un delicte de suborn i el condemna al pagament d'una multa de 9.000 euros. Matas també haurà de tornar els 42.000 euros que va rebre com a regal a través de la contractació fictícia de la seva dona per part d'un conegut hoteler de Mallorca.

A Madrid, els protagonistes als jutjats són quatre exdirectius de Bankia i de la seva matriu, el Banc Financer i d'Estalvis, a més de les mateixes entitats. El jutge els fa responsables civils subsidiaris de la pèrdua de 800 milions d'euros dels accionistes que van confiar en Bankia quan va sortir a borsa. Després d'analitzar els informes que van fer dos pèrits del Banc d'Espanya i que van detectar errors en els comptes amb els que Bankia va sortir a borsa, Fernando Andreu hi veu un delicte penal perquè van falsejar informació econòmica per captar inversors. Per això s'ha imposat una fiança civil subsidiària pel mateix valor a aquests presumptes responsables, entre els quals hi ha Rodrigo Rato.

L'afer de Bankia es dirimeix a l'Audiència Nacional, a Madrid. I a la mateixa ciutat, però a l'Audiència Provincial, s'ha admès a tràmit una querella de tècnics d'Hisenda contra dos exalts càrrecs de l'Agència Tributària per haver alertat defraudadors que havia transcendit el que avui es coneix com a "llista Falciani".

L'altre cas del dia té l'escenari a Catalunya i deriva de les irregularitats detectades en els sobresous a la Federació de Municipis de Catalunya i la investigació sobre cobrament de dietes. Ara, la jutge de Sabadell que investiga el cas ha citat a declarar diversos alts càrrecs municipals de pràcticament tots els partits. Entre ells, l'exregidora de l'Ajuntament de Barcelona i secretària d'Organització del PSC Assumpta Escarp.

NOTÍCIES RELACIONADES