Barcelona

Jornada de vaga contra el model 3+ 2 de graus i màsters

Centenars estudiants es mobilitzen en contra del model 3+2

RedaccióActualitzat

Barcelona ha acollit aquest migdia dues manifestacions d'estudiants universitaris i de Secundària que fan vaga contra el model 3+ 2 de graus i màsters. Les dues protestes han sortit des de la plaça Universitat i han confluït a la plaça Sant Jaume. La Guàrdia Urbana xifra en 3.000 els manifestants pels carrers de la capital catalana.

Segons la portaveu del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (Sepc), Andrea Terron, la vaga té un "gran seguiment" en les facultats catalanes. Terron ha afirmat que la vaga està legitimada després dels resultats contraris en diversos referèndums en facultats, i ha demanat un posicionament dels rectors contra el decret.

A primera hora del matí, els universitaris de la Universitat Autònoma de Barcelona, que estan en la tercera jornada de vaga, han tallat els accessos amb cotxe col·locant contenidors a les vies d'accés al campus de Bellaterra. Durant mitja hora també han tallat les vies del tren de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, un dels accessos directes al bell mig del campus.

En el campus del Raval de la Universitat de Barcelona, hi han passat la nit una trentena d'estudiants en senyal de protesta. A primera hora del matí, un piquet s'ha situat a les portes per informar dels motius de la vaga als estudiants. Segons el Sindicat d'Estudiants, aquesta nit s'han ocupat quatre facultats més de la UB i hi ha diversos piquets a les portes de les facultats.

La protesta es fa després que en els últims mesos, els universitaris hagin votat majoritàriament en referèndum en contra d'aquest canvi que comporta que els graus passen de 4 a 3 anys i els màsters, d'1 a 2 anys.

Amb aquest canvi, alumnes i professors denuncien un encariment del preu dels estudis superiors, tot i que el Consell Universitari de Catalunya va aprovar el juny passat deixar el primer any de màster al preu de grau perquè no s'encarís en excés el títol universitari.

El portaveu del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans, Ícar Iranzo, ha exigit als rectors que en prenguin nota i que actuïn en conseqüència. La portaveu de l'Assemblea de Facultats, Mercè Terés, ha criticat que el rector de la UAB hagi criminalitzat el moviment estudiantil i el dret de vaga i ha afegit: "Lluitem per la universitat pública, no som uns vàndals".

La protesta s'ha repetit a una desena de ciutats catalanes més. A Tarragona hi ha hagut uns 200 assistents a la manifestació, i des de la URV asseguren que el seguiment de la vaga ha estat força moderat. A Girona s'han aturat les classes a les facultats de Lletres, Educació i Dret, de mutu acord amb el professorat, i a la manifestació hi han assistit 500 estudiants i professors. A Lleida, la vaga només s'ha convocat als instituts, i s'han manifestat pels carrers de la capital del Segrià 250 estudiants, majoritàriament de secundària i batxillerat. A la Universitat de Lleida no s'ha convocat la vaga ja que el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans està a l'espera que el rector, contrari al 3+2, es posicioni públicament en contra del decret. Finalment, a Bellaterra, a la UAB, les aturades van començar dilluns, i ahir van tallar l'autopista, l'accés ferroviari al campus i van aixecar diverses barricades.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut