Barcelona

Jornada de reflexió per als més de cinc milions d'electors catalans que demà escolliran la composició dels seus ajuntaments

Ja no hi ha temps per més. Els candidats que es presenten a les eleccions municipals i autonòmiques de diumenge han tingut quinze dies per anunciar propostes i mirar de convèncer els electors. Ara és el seu torn. 5.364.929 catalans estan cridats a les urnes per elegir els 8.910 regidors que compondran els plens dels 946 ajuntaments. A la resta de l'Estat, a banda de les municipals també hi ha eleccions autonòmiques en tretze comunitats. Tots els electors tenen ara tot un dia per reflexionar a quin partit i candidat fan confiança.

Actualitzat
És dia de reflexió. Molts ja tenen pensat el sentit del seu vot en les eleccions de demà però també és cert que encara hi ha molts indecisos. Aquest sector és el que han mirat de despertar els diferents partits polítics al llarg de la campanya electoral i, si ho han aconseguit o no, no ho sabrem fins aquest diumenge a la nit.

Els candidats avui descansaran, la majoria passaran el dia en família esperant la jornada de demà. A Catalunya han fet mans i mànigues per esperonar els més de 5.300.000 ciutadans que tenen dret a vot. El fantasma de l’abstenció preocupa a tothom i més encara després de les últimes cites, en què aquest fenomen ha estat corpori. Per trobar les eleccions municipals més concorregudes ens hem de remuntar fins a l'any 1987, fa vint anys justos, amb un índex del 68, 52%.

Com a novetat, seran els primers comicis d'ençà de l'aprovació de la llei per la igualtat de dones i homes, que estableix llistes electorals paritàries. Dels catalans amb dret a vot, més de 100.000 resideixen a l'estranger, la majoria a França i l'Argentina.

L'augment de la població a Catalunya es deixa notar en més de cent municipis que, en aquestes eleccions, incrementen el nombre de regidors, i és que Catalunya guanya 236.000 electors en comparació amb el 2003. La comarca amb menys electors és l'Alta Ribagorça, amb poc més de 4.000 persones amb dret a vot, i el municipi amb menys electors és Sant Jaume de Frontanyà, al Berguedà, amb només 32.

Els aranesos, a banda de renovar ajuntaments, també voten el Consell General d'Aran. I diumenge, tretze comunitats autònomes de la resta de l'Estat, entre les quals hi ha el País Valencià i les Balears, també celebren autonòmiques. Al conjunt de l’Estat més de 592.000 ciutadans ja han dipositat el seu vot per correu. D’aquests, 24.461 voten a Catalunya, cosa que situa aquesta comunitat en el sisè lloc del rànquing de les que més gent ha votat per correu.

Els Mossos han previst un dispositiu format per 3.500 agents que vetllaran per la seguretat als col·legis electorals amb l'ajuda de les policies locals.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut