Sànchez valora tornar a ser candidat a la investidura després de l'avís de l'ONU

El Comitè de Drets Humans va instar Espanya a garantir els drets polítics del diputat empresonat

Actualitzat

Jordi Sànchez estudia la possibilitat de tornar a optar a la investidura com a president de la Generalitat, segons han informat els seus advocats en una roda de premsa.

La informació arriba després que, divendres, el Comitè de Drets Humans de l'ONU va instar Espanya a garantir els drets polítics de l'expresident de l'ANC i número 2 de Junts per Catalunya, empresonat a Soto del Real des de fa més de cinc mesos i un dels 13 processats per rebel·lió.

L'advocat de Sànchez, Jordi Pina, ha explicat que el seu client es posa a disposició dels grups parlamentaris:

"Em vaig haver de quedar a Madrid el cap de setmana i dissabte a la tarda vaig poder estar un parell d'hores a Soto del Real amb ell. Com que ja tenia la resolució des del dia abans, la vam poder comentar i vam plantejar aquesta hipòtesi futura. Em va dir que ell hi està obert."

El també advocat de Sànchez Nico Krisch ha afirmat que Espanya ha d'acatar la petició del comitè de l'ONU:

"Si Espanya no compleix amb el que ha demanat el comitè -que prengui totes les mesures necessàries per permetre a Jordi Sànchez exercir els seus drets polítics-, es troba en violació de dret internacional i del pacte internacional de drets civils i polítics."

 

 

Sànchez va ser el candidat proposat per a la investidura després de la renúncia "provisional" de Carles Puigdemont, però va retirar la seva candidatura. L'exlíder de l'Assemblea va fer-se enrere per la decisió del Suprem de mantenir-lo a la presó, en considerar que hi ha risc de reiteració delictiva.

La setmana passada, quan Sànchez va anar a la vista d'apel·lació del Suprem per demanar la seva llibertat, els seus advocats van informar que estava diposat a deixar l'escó de diputat en les pròximes setmanes, per tornar a la docència. Era un pas que hauria fet per poder recuperar la llibertat.

Ara, però, després de la investidura fallida de Jordi Turull i de la detenció de Puigdemont a Alemanya, Sànchez valora tornar-se a presentar.

Els advocats de Sànchez han enviat aquest dilluns un escrit al jutge del Suprem Pablo Llarena, l'instructor de la causa per rebel·lió, en què li comunica les mesures cautelars que defensa l'ONU per garantir els drets polítics del seu client. Els lletrats li han demanat que, si torna a ser candidat, el deixi en llibertat perquè pugui anar a la investidura.

La resolució del comitè de l'ONU indicava:

"Se li ha demanat a l'estat membre [en referència a l'estat espanyol] que prengui totes les mesures necessàries perquè Jordi Sànchez pugui exercir els seus drets polítics d'acord amb l'article 25 del Conveni."

La defensa de Sànchez considera vinculant aquesta resolució. El comitè no dona cap termini al jutge Llarena perquè es pronunciï ni preveu cap sanció per incompliment, més enllà d'aparèixer més avall a la llista de països respectuosos amb els drets humans.

ARXIVAT A:
InvestiduraGovern empresonatProcés catalàJxCat
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut